Formule 1 naar Zandvoort: "De Oranjezee in Oostenrijk was indrukwekkend"

Formule 1 keert na 35 jaar terug in Nederland

14 mei 2019
Onder de naam Heineken Dutch Grand Prix keert de Formule 1 in 2020 terug naar Zandvoort. De rentree na 35 jaar afwezigheid is naar verwachting in mei.

Chase Carey, de grote baas van Formula One Management (FOM), maakte in de paddock van het circuit in de duinen de overeenkomst met de promotors van Dutch Grand Prix bekend. Het contract geldt voor drie jaar.

''Zandvoort heeft een geweldige geschiedenis, de beroemdste helden uit de Formule 1 hebben hier gereden. Bovendien merken we de passie en opwinding bij de Nederlanders voor onze sport. Ik zie vaak die 'zee van oranje' op de circuits voor Max Verstappen, dat is prachtig om te zien en ook uniek. En Zandvoort is een unieke plek, we willen in Europa een race op een iconisch circuit", aldus Carey.

Biermerk Heineken is titelsponsor, voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers is benoemd tot sportief directeur.

De Grand Prix zal plaatsvinden in een festivalachtige setting, met activiteiten voor het hele gezin. Verschillende Nederlandse topartiesten hebben al toegezegd te willen optreden tijdens het evenement.

Voor de terugkeer van de koningsklasse van de autosport naar Zandvoort is 30 tot 40 miljoen euro nodig. De overeenkomst is na lang onderhandelen tot stand gekomen dankzij financiële inbreng van een aantal Nederlandse bedrijven zoals Pon, VolkerWessels, Jumbo, CM.com, Talpa Network en Heineken.

De organisatie wil dat de Dutch Grand Prix de duurzaamste ter wereld wordt, onder meer door optimaal gebruik te maken van het openbaar vervoer en de komst per fiets te stimuleren.

Sportief directeur Lammers moest de afgelopen weken de kaken op elkaar houden, maar kon nu volmondig zijn blijdschap uiten: "Circuit Zandvoort en haar legendarische Tarzanbocht is wereldwijd bekend. De Formule 1 en de coureurs roemen het 'old school' circuit dat vanwege het spannende duinenkarakter iedere rijdersfout direct afstraft."

Het circuit wordt de komende maanden op een paar punten aangepast, zodat het voldoet aan de hedendaagse racestandaarden. (ANP)

Gerelateerd