Marokko juicht
Marokko juicht - © ANP

Flashback Afrika Cup: Marokko - Algerije eeuwige rivalen

16 mei 2019
In het Afrikaanse voetbal is de rivaliteit tussen Marokko en Algerije misschien wel het meest intens van allemaal. De wedstrijden tussen de twee buurlanden kun je vergelijken met Nederland tegen Duitsland of Brazilië tegen Argentinië.

Voorafgaand aan de Afrika Cup van 2004 in Tunesië behoren Marokko en Algerije niet tot de favorieten aangezien ze in de voorgaande toernooien zo slecht hebben gepresteerd. Het Marokkaans elftal heeft net een metamorfose ondergaan met een nieuwe bondscoach, oud-international Badou Zaki.  

Met een jonge groep verrast Marokko vriend en vijand door Nigeria in de eerste wedstrijd te verslaan, dankzij een doelpunt van Youssouf Hadji. De Leeuwen van de Atlas spelen frivool en verslaan ook Benin. Daarmee is plaatsing voor de volgende ronde een feit. Als het vervolgens ook een punt pakt tegen Zuid-Afrika in de laatste groepswedstrijd, zijn de Marokkanen zelfs groepswinnaar en kijken ze met een schuin oog naar groep C waar Algerije in zit.

De woestijnvossen zitten in een pittige groep met onder meer Kameroen en Egypte, maar weten verrassend genoeg vier punten over te houden in de wedstrijden tegen die twee grootmachten. Algerije kan in de laatste wedstrijd tegen Zimbabwe dan de groepswinst pakken, maar het team stort volledig in en verliest met 2-1. Daardoor eindigen de Algerijnen als tweede in de groep achter Kameroen en wacht er in de kwartfinale een derby waar heel Afrika op wacht, namelijk tegen Marokko.

Algerijnen de straat op | ANP

 Extra maatregelen rondom derby

De kaarten voor de wedstrijd tussen Marokko en Algerije in het Stade Taieb El Mhiri gaan als warme broodjes over de toonbank. De Noord-Afrikaanse derby is binnen no-time uitverkocht. De Tunesische politie treft extra veiligheidsmaatregelen. 

Dee kwartfinale komt langzaam op gang met wat kansjes over en weer tot de 84ste minuut, een voorzet van de Algerijnse aanvaller Hocine Achiou komt met een beetje geluk bij Malek Cherrad die de bal keurig binnenkopt. Het stadion, dat grotendeels is gevuld met Algerijnse fans, ontploft van vreugde.

Malek Cherrad scoort | ANP

Marokko zet met alle zeilen bij om de gelijkmaker te maken, maar het lijkt maar niet te lukken. Iedereen wordt naar voren gestuurd en in de 93ste minuut weet invaller Moha teamgenoot Marouane Chamakh te bereiken. De oud-spits van onder meer Arsenal en Bordeaux schiet de gelijkmaker van dicht bij binnen in een knotsgekke eindfase.

Verlenging 

Die klap komt Algerije niet meer te boven, in de verlenging is het Marokko dat aan het langste eind trekt. Hadji scoort diep in blessuretijd de 2-1 en dan gebeurt er op de tribunes waar de Tunesische autoriteiten bang voor waren. Algerijnse supporters gooien met stoelen en trekken alles los wat vast zit. Terwijl het onrustig is op de tribunes strooit Sochaux-aanvaller Jaouad Zairi nog wat extra zout in de Algerijnse wond door de 3-1 te scoren. Zo plaatst Marokko zich voor de halve finale.

Marokko scoort | ANP

De Marokkanen verliezen uiteindelijk in de finale van het gastland Tunesië. Acht jaar na de ontmoeting in het Tunesische Sfax treffen Marokko en Algerije elkaar weer in de Afrika Cup kwalificatie. Ook die twee ontmoetingen zorgen voor vuurwerk op het veld en de tribunes. De rivaliteit kan zomaar een vervolg krijgen komende zomer in Egypte. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

Gerelateerd