Samenvatting Excelsior - RKC Waalwijk

RKC velt vonnis: Excelsior degradeert na vijf seizoenen

22 mei 2019
Het doemscenario is woensdag voor Excelsior werkelijkheid geworden. De Kralingers moesten tegen RKC Waalwijk een 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd goedmaken, maar slaagde daar niet in: 1-1.

Excelsior-coach Ricardo Moniz gaf op voorhand aan de spanning weg te nemen bij zijn ploeg, maar in het eerste bedrijf was RKC de betere partij. Excelsior was slordig en kwam slechts van afstand en uit een standaardsituatie tot mogelijkheden. Aan de overkant was het vlak voor rust raak. Stijn Spierings verlegde met zijn verkeerde been het spel, ging zelf diep richting het zestienmetergebied en kopte raak na een indraaiende voorzet van Feyenoord-huurling Emil Hansson: 0-1. 

Excelsior moest vol aan de bak en bracht gelijk na rust de spanning terug. Emil Omarsson kwam vrij in het strafschopgebied en haalde hard uit: 1-1. De goal bracht nieuwe energie en de Rotterdammers gingen door met aanvallen. Het resulteerde in een van richting veranderd schot dat net naast ging en een kopbal die over belandde. 

De manschappen van Moniz zochten hevig naar de 2-1 en kregen een man meer in de schoot geworpen. Doelpuntenmaker Spierings maakte hands en mocht met zijn tweede gele kaart inrukken. RKC moest verder met tien man, maar hield goed stand. Het bleef bij 1-1, waardoor de Waalwijkers, na de eerdere 2-1 zege, zich plaatsen voor de finale van de Keuken Kampioen Play-Offs. Daarin ontmoet het Go Ahead Eagles, de winnaar van het tweeluik gaat naar de Eredivisie. 

Excelsior is gedegradeerd en maakt zich voor het eerst sinds vijf jaar op voor voetbal op het tweede niveau van Nederland. Het is in totaal de achtste keer dat de zwarthemden degraderen. 

Gerelateerd