Baher El Mohamady en Mohamed Salah
Baher El Mohamady en Mohamed Salah - © Pro Shots

Afrika Cup Countdown: Gastland Egypte gaat voor achtste titel

28 mei 2019
Het is aftellen geblazen voordat op 21 juni gastland Egypte de 32ste editie van de Afrika Cup aftrapt.

In Caïro is Zimbabwe dan de eerste de tegenstander. De Farao’s zijn als gastheer ook meteen een grote favoriet voor de eindzege.

Met meer dan 94 miljoen inwoners is Egypte een van de grootmachten in Afrika. Het land heeft de laatste tien jaar een roerige periode achter de rug met onder meer de Arabische lente. De opstand in het land had ook invloed op het Egyptische voetbal,  tijdens een competitiewedstrijd in Port-Said kwamen er 73 voetbalfans om het leven. Egypte is weer op de goede weg en de fans hopen deze zomer het succes van weleer te kunnen herleven.

Mido | FOXSports.NL

Meest succesvolste land van Afrika

Met zeven titels is Egypte het meest succesvolste voetballand van Afrika. De allereerste prijs werd gewonnen in 1957,  maar tussen 2006 en 2010 beleefde Egypte de mooiste tijd. Toen wist het land met spelers als Ahmed Hassan, Hossam Hassan en Mido, drie keer op rij de Afrika Cup te winnen. Het succes van de nationale ploeg komt vooral door de sterke competitie. Teams als Al Ahly en Zamalek domineren al jaren het Afrikaanse clubvoetbal en die teams zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van de Egyptische selectie. 

Afgelopen zomer deed Egypte ook weer eens mee aan het wereldkampioenschap voetbal. Voor het eerst sinds 1994 waren de Farao’s aanwezig op het mondiale toernooi en dat blijft een gek verhaal. Hoe succesvol Egypte ook is op de Afrika Cup, in de WK-kwalificaties lukt het maar niet om te presteren. 

Degelijke kwalificatiecyclus

Toen Egypte twee jaar geleden aan de kwalificatie begon voor dit toernooi wist het nog niet dat het gastheer zou zijn. Kameroen was tenslotte aangewezen als oorspronkelijke organisator van het toernooi. De Egyptenaren begonnen slecht aan de kwalificatie met een nederlaag in Tunesië, maar herpakte zich in de tweede wedstrijd tegen Niger met een monsterzege. 

Scoren deden de Egyptenaren vervolgens aan de lopende band en aan de hand van topscorer Mohamed Salah eindigde Egypte als tweede in de kwalificatie achter Tunesië.

Alle ballen op Salah

Salah is het gezicht van Egypte op alle fronten. De aanvaller van Liverpool is een held in eigen land en verwacht wordt dat hij Egypte naar de titel gaat loodsen. Twee jaar geleden lukte het bijna, maar toen was Kameroen in de finale te sterk.

Salah op spandoek | Pro Shots

De tweevoudig Afrikaans voetballer van het jaar krijgt van bondscoach Javier Aguirre alle vrijheid voorin. Het is alleen afwachten of hij genoeg steun krijgt van zijn ploeggenoten. Van met name Trezeguet wordt er veel verwacht als tweede wiel van Salah. De vleugelaanvaller van Kasimpasa beleeft een ijzersterk seizoen in Turkije en moet voor de toevoer zorgen naar Salah. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

 

Gerelateerd