Als je het over de hoofdstad van Democratisch Republiek Congo hebt, dan denk je meteen aan de Rumble in the Jungle. Tegenwoordig is DR Congo een van de meest gevreesde voetballanden in Afrika.

Eind jaren zestig beleeft DR Congo de mooiste voetbalperiode. Dan heet het land nog Zaïre en weet het twee keer de Afrika Cup te winnen. Veertig jaar later en vele oorlogen verder is DR Congo weer een land waar je rekening mee moet houden in het Afrikaanse voetbal. 

Smaakmaker

Als DR Congo meedoet aan de Afrika Cup dan is het ook meteen een land om in de gaten te houden. Ze spelen leuk aanvallend voetbal en de dansjes na elk doelpunt zijn schitterend. Net als Egypte beschikt DR Congo over een ijzersterke competitie die een kern vormt van de nationale ploeg. In de laatste tien jaar gingen er vijf Afrikaanse clubtitels naar DR Congo, met als uitblinker TP Mazembe.

De andere grote topploeg uit DR Congo is Vita Club en opvallend genoeg is de bondscoach ook hoofdtrainer van die club. Florent Ibenge is al sinds 2014 bondscoach van DR Congo en die taak combineert hij dus met zijn baan als clubtrainer. Met Vita Club wist hij in de afgelopen vijf jaar de finale te bereiken van zowel de Champions League als de Confederations Cup en in eigen land werd hij twee keer landskampioen. 

Florent Ibenge | ANP

Last minute kwalificatie

Onder leiding van Ibenge beleefde DR Congo een uiterst moeizame kwalificatie met maar twee overwinningen uit zes wedstrijden. Alleen op de eerste en laatste speeldag werd er gewonnen en met name de wedstrijd afgelopen maart tegen Liberia was cruciaal.

Voorafgaand aan die wedstrijd stond DR Congo derde, met een punt achter Liberia. Dat veranderde in een uitverkocht Stade des Martyrs in Kinshasha toen Cedric Bakambu het enige doelpunt maakte van de wedstrijd en DR Congo dus naar de Afrika Cup schoot.

  

Goed collectief

Bakambu is misschien ook de grote man van DR Congo, dat verder niet echt spelers heeft die er met kop en schouders bovenuit steken. Het is vooral een goed samenhangend team, dat rekent op doelpunten van de voormalige aanvaller van Villarreal. Net als twee jaar geleden zullen alle camera’s ook gereed staan om de unieke dansjes van DR Congo te registeren na elk doelpunt. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports
 

Gerelateerd