De nationale ploeg van Oeganda kun je de laatste jaren in een adem noemen met Egypte. Niet omdat het land zo sterk is, maar omdat ze in de afgelopen twee jaar drie keer tegen de Egyptenaren hebben gespeeld.

Tijdens de vorige Afrika Cup zat Oeganda ook al in een groep met Egypte net als in de kwalificatie voor het WK van afgelopen zomer. In die wedstrijden hebben The Cranes laten zien dat ze een plaag zijn voor de Farao’s.

Erg succesvol is Oeganda niet als voetballand. In 1978 werden ze tweede op de Afrika Cup, dat was de beste prestatie tot nu toe. Sterker nog,  het land raakte in vergetelheid. In 2017 was Oeganda eindelijk weer eens aanwezig op de Afrika Cup na afwezigheid van 39 jaar. Op clubniveau presteert het land ook niet echt goed in Afrika.

Beste doelman van Afrika

Deze zomer wil Oeganda weer een rol van betekenis spelen en tijdens de kwalificatie in aanloop naar dit toernooi lieten ze dit al zien. Oeganda eindigde als eerste in de groep en incasseerde in zes wedstrijden maar drie tegentreffers en dat komt allemaal door doelman Denis Onyango. De 34-jarige sluitpost is op dit moment misschien wel de allerbeste keeper van Afrika. Onyango keept al sinds 2011 in Zuid-Afrika voor Mamelodi Sundowns.

Voorin moeten de doelpunten komen van Farouk Miya. De aanvallende middenvelder maakte in 2016 de overstap naar Standard Luik, waar hij nooit echt kon doorbreken. Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar het Kroatische HNK Gorica.

Met drie treffers in de kwalificatie was hij aanvallend heel belangrijk voor de nationale ploeg van Oeganda. Met een uitstekende doelman en een degelijke voorhoede kan Oeganda wel eens gaan verrassen in groep A, waar de strijd om plaats twee helemaal open ligt. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

Gerelateerd