Zimbabwe mag op 21 juni het toernooi om de Afrika Cup aftrappen tegen het gastland Egypte. In eigen land wordt er verwacht dat The Warriors eindelijk de groepsfase door gaat komen.

Drie keer eerder nam Zimbabwe deel aan de Afrika Cup. In 2004 waren ze er voor het eerst bij, maar een succes werd het niet. Ook in 2006 en 2017 kwam het Zuid-Afrikaanse land niet verder dan drie groepswedstrijden. Aangezien nu ook de beste nummers drie zich kunnen plaatsen voor de knock-out fase, wordt er in eigen land gehoopt op een historische prestatie. 

Succesvol in de COSAFA Cup

De prijzenkast van Zimbabwe is al aardig vol. Het land is namelijk heel succesvol in de COSAFA Cup. Een jaarlijks voetbaltoernooi dat sinds 1997 wordt georganiseerd voor landen uit het zuiden van Afrika. Zimbabwe wist dat toernooi zes keer te winnen en is daarmee ook recordhouder.

Stunten kan Zimbabwe ook zomaar doen op de Afrika Cup deze zomer. The Warriors hebben het uitstekend gedaan in de kwalificatiecyclus, waarin het groepswinnaar werd. Zimbabwe hield onder meer Democratisch Republiek Congo achter zich. Inderdaad, het land dat ze deze zomer ook treffen in Egypte. Dat gebeurde allemaal onder leiding van bondscoach Sunday Chidzambwa, die voor de derde keer eindverantwoordelijke is van het land. 

Khama Billiat | ANP

Het gouden duo: Billiat en Musona

Opmerkelijk genoeg kreeg de 67-jarige Chidzambwa in 2017 een eenjarig contract, dat op basis van slechte prestaties meteen ontbonden kon worden. Er waren nog twijfels of hij op de lange termijn de juiste keus was, maar uiteindelijk is het hem dus gelukt om Zimbabwe naar Egypte te sturen. Daar rekent hij op de kwaliteiten van Khama Billiat en Knowledge Musona. Die twee waren in de kwalificatie goed voor acht van de negen treffers.

Knowledge Musona | Pro Shots

Met name Musona is een goede buitenspeler die net als veel spelers uit Zimbabwe op jonge leeftijd in Zuid-Afrika terecht kwam. Daar belandde hij bij Kaizer Chiefs. Acht jaar geleden kwam hij bij Hoffenheim, dat hem onder meer verhuurde aan Augsburg en weer terug aan Kaizer Chiefs. Vorig jaar kwam hij terecht bij Anderlecht, dat hem het afgelopen half jaar verhuurde aan Lokeren. Hij kwam dit seizoen dan ook 14 keer in actie in de Belgische competitie en twee keer in de Europa League. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

 

Gerelateerd