Nigeria is na zes jaar weer terug op de Afrika Cup. De Super Eagles ontbraken op de laatste twee toernooien, maar zijn met een nieuwe generatie weer aanwezig in Egypte.

Meestal als Nigeria meedoet, dan is de kans heel groot dat ze bij de laatste vier eindigen. Van de zeventien deelnames aan de Afrika Cup bereikte Nigeria namelijk veertien keer de halve finale. De titel winnen is Nigeria niet zo vaak gelukt. Drie keer werd de Afrika Cup gewonnen. De laatste titel was in 2013 onder leiding van Stephen Keshi, die drie jaar geleden overleed aan een hartstilstand. 

Oranje Eagles

In de jaren ’90 beschikte Nigeria over een gouden generatie met spelers als Kanu, Babangida, Okocha en Oliseh. Onder leiding van de Nederlander Clemens Westerhof werd in 1994 de Afrika Cup binnengehaald en overleefde Nigeria de groepsfase van het WK. Twee jaar later werd er ook nog eens goud gewonnen op de Olympische Spelen van Atlanta. Toen was de Nederlander Jo Bonfrere verantwoordelijk voor het succes van Nigeria.

Ook dit jaar hebben de Super Eagles een Nederlands tintje. Achterin bij Nigeria staat er namelijk een Nederlander. De in Haarlem geboren William Troost-Ekong is een van de vaste verdedigers bij de Nigerianen. De speler die ooit bij SV Overbos begon speelde nog in de jeugdteams van Oranje, maar koos in 2015 voor zijn vaderland Nigeria. 

De Gouden generatie van Nigeria | ANP

Outsider in Egypte

Troost-Ekong moet samen met veteraan John Obi Mikel de kar trekken. De inmiddels 32-jarige middenvelder kende een succesvolle periode bij Chelsea en maakte in 2017 na een dienstverband van 11 seizoenen de overstap naar China. In januari keerde Mikel terug naar Engeland waar hij het afgelopen half jaar voor Middlesbrough speelde in de Engelse Championship.

Met Troost-Ekong, Mikel en daaromheen spelers als Odion Ighalo en Ahmed Musa is Nigeria ook deze zomer een belangrijke outsider voor de titel. Het is aan de Duitser Gernot Rohr de taak om de ploeg zo ver mogelijk te krijgen deze zomer. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports