Guinee is een land waar teams in Afrika niet graag tegen spelen. Vooral in het verleden stonden ze bekend als een harde ploeg.

Dat kwam vooral door de tank Bobo Balde. De inmiddels gestopte verdediger was niet bang om er af en toe met twee benen in te komen.

Bobo Balde en Moussa Yattara | ANP

Guinee is als voetballand nooit echt succesvol geweest in Afrika. In 1976 eindigde het land als tweede op de Afrika Cup. Dat was toen een bijzonder toernooi waarin de winnaar werd bepaald door middel van een finalegroep. Guinee was het gehele toernooi ongeslagen, maar moest Marokko voor zich duiden met een punt verschil.

Naby Keita | FOXSports.NL

Naby Keita

Echte grote namen heeft Guinee nooit echt voortgebracht, tot Naby Keita doorbrak in Europa. De middenvelder van Liverpool is de motor van het elftal, maar achter zijn naam staat een heel groot vraagteken. Keita raakte onlangs geblesseerd en moest een streep zetten door de Afrika Cup, maar volgens bondscoach Paul Put is de middenvelder gewoon aanwezig deze zomer.

De Belgische trainer is een controversiële naam in de voetbalwereld. Aan het begin van deze eeuw was Put werkzaam in België als clubcoach, maar daar kwam in 2006 abrupt een einde aan. De huidige bondscoach van Guinee zou betrokken zijn bij het grote Chinese omkoopschandaal met Ye. Sindsdien is hij persona non grata in België, maar maakt hij wel naam in Afrika.

Paul Put | ANP

Onder zijn hoede wist Burkina Faso in 2013 de finale van de Afrika Cup te bereiken en was hij ook nog bondscoach van Gambia. Sinds vorig jaar staat hij aan het roer van Guinee.

Put laat zijn teams gedisciplineerd voetbal spelen en de verwachting is dat Guinee het gesloten gaat houden deze zomer en wil loeren op de counter. Het is dan wel de vraag of het gaat gebeuren met of zonder Keita, want dat is op papier en het veld een wereld van verschil. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports