Als je Madagaskar intypt in Google, dan krijg je de keuze om deel een, twee of drie te zien. Het eiland is vooral bekend door de tekenfilm, maar daar gaat deze zomer verandering in komen. Madagaskar doet namelijk voor het eerst mee aan de Afrika Cup.

Toch is de prijzenkast van Madagaskar al redelijk gevuld. Ze hebben twee keer goud gewonnen op de Indian Ocean Island Games, een multi-sport evenement voor de eilanden rondom de Indische Oceaan. Op een ander regionaal toernooi, de COSAFA Cup, is er een keer brons gehaald.

Unieke prestatie

Nu mag Madagaskar zich gaan meten met de grote landen in Afrika en dat na een hele lange kwalificatie. Op 22 maart 2017 begon de kwalificatie met een voorronde wedstrijd tegen Sao Tome & Principe en eindigde precies twee jaar later tegen Senegal. Madagaskar was alleen al na vier wedstrijden zeker van de Afrika Cup. Daarmee waren ze het eerste team dat zich kwalificeerde voor de Afrika Cup. Een unieke prestatie van het team met onuitspreekbare namen. Toch is het bondscoach Nicolas Dupuis gelukt om de ploeg naar Egypte te sturen.

Jeremy Morel | Pro Shots

De onbekende Fransman nam in 2016 de leiding over Madagaskar, terwijl hij in eigen land nooit echt op een hoog niveau heeft gecoacht. Dupuis kreeg na de kwalificatie voor de Afrika Cup afgelopen oktober een opvallend telefoontje van Jeremy Morel. De 35-jarige verdediger van Olympique Lyon feliciteerde hem met de unieke prestatie en vroeg meteen of hij voor Madagaskar kan gaan spelen. De vader van Morel komt uit Madagaskar en aangezien hij nooit voor Frankrijk heeft gespeeld kon hij uitkomen voor Madagaskar. De bondscoach gaf later aan dat hij niet eens wist dat Morel voor het eiland kon spelen.

Scrabbelen 

Voor de scrabbelaars is het deze zomer in ieder geval genieten geblazen wat betreft de selectie van Madagaskar. Met Morel krijg je dan weinig punten, maar middenvelder Arohasina Andrianarimanana kan je wel eens de winst opleveren. Het is aan Madagaskar om er voor te zorgen dat het niet net als de tekenfilm trilogie blijft bij drie wedstrijden. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports