Er zullen niet veel mensen voor maart hebben gehoord van Burundi. Het kleine land uit het Zuid-Oosten van Afrika doet voor het eerst mee aan de Afrika Cup. Het is misschien wel de grootste stunt ooit in het Afrikaanse voetbal.

Zonder heel veel hoop begon Burundi aan de kwalificatie voor de Afrika Cup. Het land werd ingedeeld bij Mali, Gabon en Zuid-Soedan. Achteraf gezien een best gunstige loting voor het kleine land. Bij Gabon loopt Aubameyang rond en Mali is als collectief een topploeg in Afrika, maar Burundi speelde vrijuit in de kwalificatie. Ze speelden gelijk op bezoek bij de twee toplanden en waren na vijf wedstrijden nog altijd ongeslagen.

Burundi kan zich dan in de laatste wedstrijd plaatsen voor de Afrika Cup in een rechtstreeks duel met Gabon. Een puntje is genoeg, maar Burundi komt heel brutaal op voorsprong in een uitverkocht stadion in Bujumbura. Gabon komt nog op gelijke hoogte, maar daarna gebeurt er niets. Groot feest in Burundi, want voor het eerst zijn ze aanwezig op een groot toernooi.

Faty Papy

Dat feest wordt een maand na de kwalificatie bruut verstoord als Faty Papy tijdens een wedstrijd komt te overlijden. De oud-speler van MVV krijgt een hartstilstand als hij met Malanti Chiefs speelt tegen Green Mamba in Swaziland. Papy is vooraf al gewaarschuwd dat hij moet stoppen met voetballen, omdat hij kampte met hartproblemen.

Burundi zal dan ook het komende toernooi opdragen aan Faty Papy die uitkeek om met zijn land deel te nemen aan de Afrika Cup. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

 

Gerelateerd