Eliud Kipchoge, Daniel Komen en David Rudisha. Dit zijn misschien wel de drie bekendste sporters uit Kenia. Wat hebben ze gemeen? Ze hebben alle drie een wereldrecord achter hun naam staan, maar kunnen niet voetballen. Dat is ook een beetje het probleem met het Keniaans elftal.

Waar de hardlopers naam en faam maken in de atletiekwereld willen de voetballers uit het Oost-Afrikaans land vooral een wedstrijdje winnen. Na een afwezigheid van 15 jaar is Kenia weer eens aanwezig op de Afrika Cup. De Harambee Stars zijn vooral succesvol in de CECAFA Cup, een toernooi voor landen uit het oosten van Afrika. Dat toernooi werd zeven keer gewonnen door Kenia.

Motor op het middenveld

In de Afrika Cup gaat het wat slechter. Kenia deed vijf keer mee en wist alleen in 2004 een wedstrijdje te winnen. Daar hopen ze deze zomer een overwinning aan toe te voegen. Dat moet dan gebeuren aan de hand van aanvoerder Victor Wanyama. De middenvelder van Tottenham Hotspur is de grote man bij de Kenianen en de motor op het middenveld. De doelpunten moeten komen van Michael Olunga die in Japan onder contract staat bij Kashiwa Reysol.

Victor Wanyama | Pro Shots

Het is aan bondscoach Sebastien Migne de taak om er een team van te maken en mogelijk te stunten deze zomer. Migne heeft jaren in het kielzog van Claude Le Roy gewerkt. De 71-jarige Fransman heeft al sinds de jaren ’80 voor verschillende Afrikaanse landen gewerkt en nam in 2008 Migne onder zijn hoede. Migne ging als assistent mee naar Oman, DR Congo en Congo, om uiteindelijk op eigen benen te staan.

Kenia zal geen hoge ogen gooien in Egypte. De fans in het Oost-Afrikaans land zal blij zijn met elk punt dat binnengehaald kan worden. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports