Markante Barry Hughes op 81-jarige leeftijd overleden

Markant voetbalicoon Barry Hughes (81) overleden

2 juni 2019
Voormalig speler en trainer Barry Hughes is op 81-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden.

De in het noorden van Wales geboren verdediger begon zijn loopbaan in de jeugd van het Engelse West Bromwich Albion. Tot een debuut in de hoofdmacht kwam het niet, want Hughes vertrok naar Nederland en kwam vervolgens uit voor Blauw-Wit uit Amsterdam en Alkmaar’54.

Bij de club uit Alkmaar begon Hughes in 1966 ook zijn trainerscarrière. In de jaren die volgden was hij eindverantwoordelijke bij verschillende Nederlandse clubs, waaronder Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, MVV, FC Volendam en twee keer HFC Haarlem.

In zijn tweede periode bij Haarlem ontdekte Hughes in 1978 het toptalent Ruud Gullit, die destijds op 16-jarige leeftijd zijn eerste profcontract tekende bij de club.

Spraakmakend

Hughes was een markant persoon, zowel binnen als buiten het veld. Naast enkele carnavalshits had hij ook als trainer enkele opzienbarende acties aan de zijlijn. Zijn meest memorabele moment was het rolfluit-incident uit 1978.

Het Haarlem van Hughes ontving het AZ’67 van Georg Kessler. Beide trainers konden het niet bepaald met elkaar vinden. Op het moment dat een speler van Haarlem een zware overtreding maakte en daarvoor enkel geel kreeg, kon Kessler zich niet bedwingen langs de kant. Als reactie daarop pakte Hughes een rolfluit uit zijn zak en begon er richting Kessler op te blazen.

In zijn laatste jaren kwam Hughes graag op het Kasteel om naar zijn oude club Sparta te kijken.

Bedroefd

AZ, Go Ahead Eagles en Sparta reageerden zondagavond met verslagenheid op het nieuws. 

''Rest in Peace. Met verslagenheid heeft AZ kennis genomen van het overlijden van Alkmaar '54-trainer Barry Hughes'', laat de club uit Alkmaar weten. AZ ontstond in 1967 door een fusie tussen Alkmaar '54 en FC Zaanstreek.

''Go Ahead Eagles is bedroefd over het overlijden van Barry Hughes, hoofdtrainer van 1970 tot 1973. De Welshman was tevens bedenker van de toevoeging 'Eagles', toen proftak en amateurs van elkaar scheidden'', aldus Go Ahead op Twitter.

''Sparta Rotterdam is diep bedroefd vanwege het bericht dat voormalig trainer Barry Hughes op 81-jarige leeftijd is overleden. Barry Hughes was net als bij al zijn andere clubs zeer geliefd op Het Kasteel'', stelt Sparta op de clubwebsite.

''In de laatste jaren vond hij het geweldig om met zijn gezin samen naar een thuiswedstrijd te komen en alle oude bekenden te ontmoeten. Sparta Rotterdam wenst de familie, vrienden en kennissen van Barry Hughes heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. De Kasteelclub zal zijn inbreng in ieder geval altijd laten voortleven.'' (FOX Sports)

De FOX Sports DOC ‘Het jaar van Barry en Bert’ is zondag om 23.30 uur en maandag om 22.00 uur te zien op FOX Sports 1