Pelova, Martens en Van de Donk
Pelova, Martens en Van de Donk - © Pro Shots

KNVB beloont Oranje Leeuwinnen met hogere vergoeding

3 juni 2019
De Oranje Leeuwinnen kunnen de komende jaren een betere beloning tegemoet zien bij het Nederlands elftal. De KNVB liet maandag weten dat de commerciële vergoeding van de speelsters voor de periode 2019-2021 substantieel wordt verhoogd.

De nieuwe overeenkomst start direct na het WK en loopt door tot en met het EK 2021 in Engeland. In de periode 2021-2023 zal deze commerciële vergoeding vanuit de KNVB doorgroeien tot het niveau van de mannen. Hiermee wordt volgens de voetbalbond de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en tegelijkertijd een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd. 

Vivianne Miedema reageerde namens de spelersraad van de Oranje Leeuwinnen: “Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje. Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters, net als eerdere generaties op hun manier de weg voor ons hebben geplaveid.”

Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal: ”De KNVB wil een voorbeeld zijn in de maatschappelijke ontwikkeling op weg naar een gelijkwaardige waardering voor mannen en vrouwen. De KNVB en de Oranje Leeuwinnen hebben deze gezamenlijke ambitie naar elkaar uitgesproken en daar, middels de nieuwe overeenkomst, concreet inhoud aan gegeven.

Daarbij realiseren de bond en speelsters zich dat, voor het volledige waarmaken van deze ambitie, ook de “markt” dient mee te bewegen met de door de KNVB ingeslagen weg. De afspraken rondom de commerciële vergoeding vanuit de KNVB tussen nu en 2023 zijn een maatschappelijk signaal en een belangrijke stap in de realisatie van de uitgesproken ambitie.” (FOX Sports)