Portugal heeft in de eindronde van de Nations League Zwitserland met 3-1 verslagen. Alle Portugese goals kwamen van de voet van Cristiano Ronaldo.

Aanvoerder Cristiano Ronaldo was weer eens de grote man bij de thuisploeg. De sterspeler van Juventus scoorde drie keer. Zijn laatste twee treffers maakte hij in de laatste drie minuten van de reguliere speeltijd.

Zwitserland was zeker niet de mindere van het gastland, maar was in de afronding niet scherp genoeg. In de finale, zondag opnieuw in Porto, speelt Portugal tegen de winnaar van het duel tussen Nederland en Engeland. Die halve finale is donderdag in Guimarães.

Niet te missen kans

Portugal kon aanvankelijk alleen via de counter enig gevaar stichten. In de twaalfde minuut kreeg Ronaldo een niet te missen kans na foutief uitverdedigen van Manuel Akanji. De Portugese aanvoerder schoot slap naast. In de 25ste minuut nam hij revanche. Uit een vrije trap, die hij zelf slim versierde, knalde Ronaldo raak, 1-0.

Ronaldo speelde voorin samen met debutant João Félix. De getalenteerde tiener maakte tijdens zijn eerste interlandminuten nog een onwennige indruk. Vlak voor de rust kreeg hij zijn eerste grote kans, die hij verprutste. Drie minuten eerder schoot Haris Seferovic uit een fraaie Zwitserse aanval op de lat.

VAR

Kort na de rust schreeuwde eerst Zwitserland en daarna Portugal binnen een minuut om een strafschop. De VAR en de Duitse arbiter Felix Brych zagen een penalty in de valpartij van Nelson Semedo op Steven Zuber, waardoor de Portugese claim niet meer aan de orde was. Ricardo Rodriguez scoorde van elf meter (1-1).

Zwitserland bleef ook daarna de betere ploeg, maar faalde in de afwerking. Het scorende vermogen van de immer attente Ronaldo, die twee keer trefzeker uithaalde, gaf uiteindelijk alsnog de doorslag. (FOX Sports/ANP)