Mbwana Samatta
Mbwana Samatta - © Pro Shots

Afrika Cup Countdown: Samatta wil sterk seizoen doortrekken bij Tanzania

8 juni 2019
Na afwezigheid van 39 jaar doet Tanzania weer mee aan de Afrika Cup. De Taifa Stars waren er in 1980 voor het laatst bij toen het troosteloos werd uitgeschakeld in de groepsfase. Deze zomer hopen ze op een beter resultaat.

Afgelopen oktober zag het er nog heel somber uit voor Tanzania. Na drie wedstrijden stonden ze laatste in de kwalificatie met twee punten uit drie wedstrijden. Daar kwam verandering in na een overwinning op concurrent Kaapverdië. In de laatste groepswedstrijd moest Tanzania winnen van Oeganda en hopen op een gelijkspel bij Kaapverdië tegen Lesotho. Dat laatste gebeurde en Tanzania zelf zorgde voor een stunt door groepswinnaar Oeganda met 3-0 te verslaan.

Mbwana Samatta

Tanzania is daarmee terug op de Afrika Cup en heeft dat grotendeels te danken aan Mbwana Samatta. De spits van Genk heeft een sterk seizoen achter de rug in België, waarin hij net naast de topscorerstitel greep. Met 23 doelpunten in de Belgische competitie en negen in Europa kan Samatta desondanks trots zijn op zijn prestaties. In Egypte zal veel van hem afhangen en moet hij voor de doelpunten zorgen.

Samatta kan in ieder geval veel leren van de bondscoach Emmanuel Amunike. De oud-aanvaller weet hoe het is om te scoren op grote toernooien. Op het WK van 1994 was hij twee keer trefzeker en won hij in 1996 goud met Nigeria op de Olympische Spelen. Als trainer heeft Amunike ook al een prijs gepakt. In 2015 won hij met Nigeria onder 17 de wereldtitel.

Tanzania zit in een zware poule met onder meer Senegal en Algerije, maar zal vooral mikken op de derde plaats. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports
 

 

Gerelateerd