Als je het over Ivoorkust hebt, dan denk je automatisch aan namen als Didier Drogba, Yaya Touré en Salomon Kalou. Grote spelers die aan het begin van deze eeuw furore maakten bij 'les Éléphants'.

Dat is nu anders. Het nationale elftal zit in een overgang en moet het vooral hebben van de rijke historie. 

In 1992 pakt Ivoorkust voor het eerst de Afrika Cup door in de finale Ghana te verslaan. Het is de eerste grote prijs voor de Ivorianen die daarna even uit het zicht verdwijnen. In de luwte wordt er in Abidjan bij ASEC Mimosas het ene na het andere talent geproduceerd, waaronder Salomon Kalou die terecht komt bij Feyenoord.

Salomon Kalou en Dirk Kuijt | Pro Shots

Europese topclubs 

Veel spelers komen uiteindelijk in Europa terecht bij topclubs en daarmee is de nationale ploeg natuurlijk spekkoper. De Ivorianen plaatsen zich in 2006 voor het eerst voor een Wereldkampioenschap. Datzelfde jaar zijn ze ook de favoriet tijdens de Afrika Cup in Egypte. Alleen verliezen ze de finale uiteindelijk van het gastland. Ook in 2012 werd de finale verloren en was het de vraag of de gouden generatie van Ivoorkust wel een prijs zou gaan pakken.

Twee jaar na de verloren finale in Gabon besluit Drogba te stoppen als international en zijn andere spelers er niet jonger op geworden. Hervé Renard wordt aangesteld als bondscoach. De Fransman heeft dan al een toernooi gewonnen en hij wordt de zoveelste bondscoach van Ivoorkust die de opdracht krijgt om de Afrika Cup te winnen.

In 2015 lukt het dan ook eindelijk. Net als bij hun eerste titel is nu ook Ghana het slachtoffer in de finale. Ivoorkust wint, maar verliest ook een gouden generatie na het afscheid van veel sterren.

Nicolas Pépé | FOXSports.NL

In Egypte is alle hoop gevestigd op de nieuwe generatie onder leiding van Nicolas Pépe. De sensationele vleugelaanvaller van Lille is bezig aan een ongelofelijk sterk seizoen en kan wel eens de grote blikvanger worden in Egypte. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

 

Gerelateerd