El Ahmadi en Ziyech
El Ahmadi en Ziyech - © Pro Shots

Afrika Cup Countdown: De Oranje Leeuwen van de Atlas

9 juni 2019
Het Marokkaans elftal beschikt deze zomer over een hoog Oranje-gehalte. In de ploeg van bondscoach Hervé Renard zitten heel wat spelers die zijn geboren in Nederland of hebben gespeeld in de Eredivisie. Iets wat in het verleden wel eens anders was.

Marokko is nooit echt succesvol geweest op de Afrika Cup. In 1976 werd de enige titel binnengehaald. Toen werd de winnaar bepaald door een mini-competitie. Het was een start van een mooie periode voor het Marokkaanse voetbal.

Tien jaar later werd er geschiedenis geschreven toen Marokko het allereerste Afrikaanse land was dat de knock-out-fase van een WK wist te bereiken. De ploeg beschikte toen ook over een ijzersterke generatie met spelers als Aziz Bouderbala, Badou Zaki en Mohamed Timoumi. Een Afrika Cup winnen lukte alleen niet meer.

In 2004 waren de Leeuwen van de Atlas er heel dicht bij toen ze de finale wisten te bereiken. Daar was gastland Tunesië uiteindelijk met 2-1 te sterk. Sindsdien kwam Marokko niet verder dan een keer de kwartfinale.

Ondanks dat Marokko dus bij de favorieten hoort volgens de bookmakers, zal het een lastige opgave worden voor Hervé Renard. De 50-jarige Fransman weet wel wat hem te doen staat. In 2012 won hij de Afrika Cup met Zambia en drie jaar later herhaalde hij dat kunstje met Ivoorkust. Nu hoopt hij dat te bereiken met Marokko.

Haat-liefde verhouding

Renard hoopt natuurlijk dat Hakim Ziyech gaat excelleren in Egypte. Die twee hadden een haat-liefde verhouding, maar inmiddels is de Ajacied niet meer weg te denken uit het Marokkaans elftal.

Samen met Nordin Amrabat, Noussair Mazraoui, Mbark Boussoufa, Oussama Idrissi, Karim El Ahmadi zorgt hij voor een Nederlands tintje in het team. Het Marokkaans elftal bestaat sowieso uit spelers die vooral in Europa zijn geboren.

Marokko zit in de groep des doods deze zomer en zal het in de eerste drie wedstrijden meteen moeten laten zien. Het kan ook zomaar het laatste kunstje zijn van Renard als bondscoach van Marokko. De Fransman staat in de belangstelling van diverse clubs en landen.

Eerst wil hij geschiedenis schrijven door de eerste trainer te worden die met drie verschillende landen de Afrika Cup wint. (FOX Sports)

 De Afrika Cup is van 21 juni tot en met 19 juli live te zien op FOX Sports