Zuid-Afrika wil weer eens verder komen dan de kwartfinale van de Afrika Cup. Het zal dit jaar in ieder geval een zware opgave worden aangezien ze met onder meer Ivoorkust en Marokko zijn ingedeeld in de groep des doods.

In 1996 won Zuid-Afrika de Afrika Cup. Dat was de enige keer tot nu toe. Dat gebeurde nadat het land sinds 1957 was verbannen door de Afrikaanse voetbalbond. Toen zou Zuid-Afrika deelnemen aan de eerste Afrika Cup, maar vanwege de apartheid in het land was Bafana Bafana niet welkom op de Afrika Cup. Zuid-Afrika werd geschorst door zowel de Afrikaanse voetbalbond als de wereldvoetbalbond en speelde pas in 1992 weer een internationale wedstrijd.

Na de titel in 1996 ging het bergafwaarts met de nationale ploeg. Op twee toernooien erna eindigde Zuid-Afrika als tweede en derde en kwam het sinds 2002 niet meer verder dan de kwartfinale. Aan die negatieve reeks willen ze deze zomer een einde maken en dan leunen ze vooral op de lokale spelers.

Goede competitie

Zuid-Afrika heeft namelijk een hele goede competitie met teams die ook in continentale toernooien hun klasse laten zien. Zo wist Mamelodi Sundowns in 2016 de Champions League te winnen. In 2015 en 2017 stonden ook nog eens Orlando Pirates en SuperSport United in de finale van de CAF Confederations Cup, de Afrikaanse Europa League.

Een groot deel van de selectie die af zal reizen naar Egypte bestaat uit spelers die dus in de eigen competitie spelen. Die worden aangevuld door een aantal spelers die in Nederland natuurlijk bekend zijn, waaronder Veldwijk, Mokotjo en Serero. Aan bondscoach Stuart Baxter de taak om Bafana Bafana weer eens te laten swingen op de Afrika Cup. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports