Rafael Nadal tegen Roger Federer
Rafael Nadal tegen Roger Federer - © Pro Shots

Tennisklassieker in Parijs gewonnen door Nadal

7 juni 2019
Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

 

Voor de 33-jarige Nadal is het zijn 24e zege op de vier jaar oudere Federer, maar pas zijn eerste sinds begin 2014. Ruim vijf jaar geleden won Nadal op de Australian Open in drie sets.

Op zijn favoriete grandslamtoernooi begon Nadal, de mondiale nummer 2, voortvarend. Hij liep meteen uit naar 3-0 en haalde, ondanks een rebreak, na een klein uur de eerste set binnen. Federer (3e van de wereld) kwam beter in de wedstrijd en won de eerste twee games van de tweede set. Die voorsprong wist hij niet vast te houden en in het restant kwam Nadal nauwelijks nog in de problemen.

In de derde set, die slechts 39 minuten duurde, werd Federer twee keer gebroken en het geloof in zijn eerste overwinning op gravel op Nadal sinds 2009 verdween. Federer probeerde Nadal met regelmaat met een korte bal te ontregelen, maar hij verzuimde Nadal vaak te passeren. Nadal benutte zijn tweede wedstrijdpunt op illustratieve wijze: met zijn service vanaf links zocht hij de backhand van Federer, die mede door de wind een afzwaaier produceerde.

Nadal en Federer troffen elkaar voor de zesde keer op Roland Garros en nog nooit stapte Federer als winnaar van de baan. Zondag neemt Nadal het in zijn twaalfde finale in Parijs op tegen de winnaar van het duel tussen Novak Djokovic en Dominic Thiem. (ANP)