Namibië in de kwalificatie voor het WK 2018
Namibië in de kwalificatie voor het WK 2018 - © ANP

Afrika Cup Countdown: Catenaccio Namibië hoopt op een wonder

12 juni 2019
Dat Namibië meedoet aan de Afrika Cup is al een wonder te noemen. Het land dat nooit een wedstrijd wist te winnen op het toernooi krijgt deze zomer hulp van een halve Italiaan.

Namibië is ingedeeld in de groep des doods van de Afrika Cup met Ivoorkust, Zuid-Afrika en Marokko. Dat zijn uitgerekend landen die het Zuid-Afrikaanse land heel goed kent. In 1998 nam Namibië voor het eerst deel aan het toernooi en eindigde zonder overwinning laatste in een groep met de Ivorianen en Zuid-Afrika.

Tien jaar later wisten ze zich weer te plaatsen en was onder meer Marokko de tegenstander. Ook toen wist Namibië geen enkele wedstrijd te winnen.

Oog van de naald

Dit jaar is Namibië op miraculeuze wijze weer terug op de Afrika Cup. Het was namelijk een knotsgekke kwalificatiecampagne die op de laatste speeldag werd beslist. Namibië moest op bezoek bij Zambia dat al was uitgeschakeld en dus hoopten ze op een beetje medewerking van die ploeg, maar niets bleek minder waar.

Zambia won met 4-1 en Namibië leek weer naast een ticket voor het toernooi te grijpen.

Tegelijkertijd speelde Guinee-Bissau tegen Mozambique en daar kwamen de bezoekers in de 89ste minuut op voorsprong en daarmee was Namibië virtueel uitgeschakeld. Een minuut later was het alweer raak aan de andere kant en eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.

Namibie, dat toen nog aan het huilen was in Zambia, ging toch naar de Afrika Cup op basis van een beter onderling resultaat met Mozambique. 

Wonder

Een unieke prestatie van een team met een Italiaans tintje. De bondscoach is namelijk oud-international Ricardo Giovanni Mannetti. De grootvader van Mannetti kwam vroeger naar Namibië om te helpen met het plaatsen van treinrails.

Daar ontmoette hij de oma van Ricardo, die opgroeide in Namibië en tussen 1994 en 2003 zijn interlands speelde voor het Zuid-Afrikaanse land en trefzeker was op de Afrika Cup in 1998.

Met Mannetti aan het roer wil Namibië de schade beperkt te houden in de groep des doods en hopen op een wonder. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

Gerelateerd