Naim Sliti
Naim Sliti - © Pro Shots

Afrika Cup Countdown: Tunesië is een ploeg om rekening mee te houden

13 juni 2019
Voor de veertiende keer op rij is Tunesië aanwezig op de Afrika Cup en dat zegt eigenlijk al veel over team. Het is altijd wel een degelijke ploeg en met Alain Giresse aan het roer kunnen de Tunesiërs ook zomaar weer meedoen om de titel.

Een echte rijke voetbalhistorie heeft Tunesië niet. De mooiste periode beleefden de Adelaars van Carthago tussen 2002 en 2008. Roger Lemerre werd toen als bondscoach aangesteld en kreeg een belangrijke taak mee en dat was de Afrika Cup winnen in eigen land. De Fransman ging overal op zoek naar goede spelers die in het nationaal elftal kunnen spelen en kwam hij terecht bij Santos. De Braziliaan speelde in de Tunesische competitie en scoorde daar de ene naar het andere doelpunt. 

Santos kreeg een Tunesisch paspoort en was daarmee na Clayton de tweede Braziliaan in het rood-wit van Tunesië. Met die twee wist Lemerre de Afrika Cup uiteindelijk ook te winnen in 2004 door in de finale Marokko te verslaan. Een jaar later plaatsten ze zich ook ten koste van de Marokkanen voor het WK in Duitsland. Een periode die ze in Tunesië niet snel zullen vergeten.

Ook deze zomer beschikt Tunesië over een sterke ploeg onder leiding van bondscoach Alain Giresse. De voormalige middenvelder van onder meer Girondins Bordeaux maakte in de jaren ’80 furore in de nationale ploeg van Frankrijk. Daar vormde hij het magisch middenveld met Platini, Fernandez en Tigana. Als trainer is hij minder succesvol, maar hij is wel een trainer die weet hoe het er aan toe gaat in Afrika.

Giresse hoopt dat veteraan Youssef Msakni weer de oude is deze zomer na een zware kruisbandblessure. Daardoor miste de 28-jarige aanvaller van Eupen onder meer het WK vorig jaar in Rusland. Tunesië beschikt gelukkig over genoeg andere talentvolle spelers en is deze zomer een ploeg om rekening mee te houden. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

Gerelateerd