Een van de drie debutanten deze zomer in Egypte is Mauritanië. Het West-Afrikaanse land wist zich na een knappe kwalificatie te plaatsen voor de Afrika Cup. Opvallend genoeg treffen ze deze zomer wederom Angola, waarmee ze ook gekoppeld waren in de kwalificatie.

Mauritanië begon heel sterk aan die kwalificatie en dat terwijl de verwachtingen toch heel laag waren. Het land met iets meer dan 4,5 miljoen inwoners heeft pas een paar jaar een tweede divisie, daarvoor had het maar 1 competitie. Daar is de laatste jaren verandering ingekomen en is er volop geïnvesteerd ook in de jeugdcompetities die er bij zijn gekomen. Dat heeft allemaal zijn vruchten afgeworpen op de selectie.

Mauritanië eindigde de kwalificatie uiteindelijk met vier overwinningen uit zes wedstrijden. Zeer knap en dat allemaal onder leiding van de Fransman Corentin Martins. Sinds 2014 is hij de bondscoach van Mauritanië. Een voormalige middenvelder die furore maakte bij onder meer Auxerre, maar ook in Spanje speelde voor Deportivo La Coruna. In 1996 was Martins ook aanwezig op het EK met Frankrijk.

Over echte sterspelers beschikt hij niet bij Mauritanië. Het is dan ook een wonder dat het land zich heeft geplaatst voor de Afrika Cup. Al is het tegenwoordig met een deelnemersveld van 24 landen moeilijker om je niet te plaatsen voor het eindtoernooi. De doelpunten moeten deze zomer komen van Ismael Diakite. De 27-jarige aanvaller was de topscorer in de kwalificatie en is een echte clubhopper. Na onder meer te hebben gespeeld in Marokko en Saudi-Arabië speelde hij het afgelopen jaar in Tunesië voor US Tataouine. Een naam die voor Star Wars fans als muziek in de oren klinkt. De planeet Tatooine is inderdaad vernoemd naar de Tunesische stad.

Mauritanië weet in ieder geval dat na de kwalificatie de sky the limit is en ze moeten hopen op een wonder en misschien een doelpuntje. Mauritanië zal in ieder geval opvallen met een opvallend mooi tenue tijdens de Afrika Cup deze zomer. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports