Angola is na zes jaar weer eens aanwezig op de Afrika Cup. De reuzensabelantilopen horen eigenlijk altijd wel op een Afrika Cup zeker als je nagaat dat ze in 2006 nog aanwezig waren op het WK in Duitsland.

Aan het begin van deze eeuw beleefde Angola dan ook een gouden tijd met spelers als Flavio en Manucho. Er werd drie keer de COSAFA Cup gewonnen, een toernooi voor Zuid-Afrikaanse landen en dus plaatsing voor het WK. Erg succesvol waren ze daar niet, aangezien er geen een keer werd gewonnen.

Daarna bleef Angola zich doorontwikkelen en wist het in 2008 voor het eerst de kwartfinale van de Afrika Cup te bereiken. Twee jaar later lukt het opnieuw in eigen land, al hadden ze toen op meer gehoopt.

Sindsdien heeft Angola het moeilijker en miste het de afgelopen twee edities van de Afrika Cup. Het leek er even op dat Angola ook dit toernooi zou mislopen na een 3-1 nederlaag in de eerste kwalificatie van de Afrika Cup tegen Burkina Faso, maar het land wist zich te herpakken.Met onder meer een overwinning op Botswana en Mauritanië.

Op de laatste speelronde van de kwalificatie moest Angola winnen op bezoek bij Botswana op kwalificatie veiligstellen. Bij een gelijkspel of nederlaag zou Burkina Faso namelijk doorgaan, dat zelf op de laatste speeldag haar wedstrijd wist te winnen. Dankzij een doelpunt van Eduardo wist Angola zich met moeite te plaatsen voor de Afrika Cup. 

Een aantal spelers is in de eigen competitie actief voor 1o de Agosto, een club waar een Generaal van het leger de voorzitter is. De grote man bij Angola is nog altijd Mateus Galiano da Gosta, kortweg Mateus. De inmiddels 35-jarige aanvaller maakte zijn interlanddebuut in 2006 en ging met Angola mee naar het WK dat jaar. Daarin speelde hij alle drie de wedstrijden.

Tijdens de kwalificatie was hij met vier treffers topscorer. Dit seizoen speelde hij 30 wedstrijden in de Portugese competitie namens Boavista en zal van de Servische bondscoach Srdan Vasiljevic vast en zeker minuten krijgen in Egypte. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

 

Gerelateerd