Twee jaar geleden hadden weinig mensen gehoord van Guinee-Bissau tot ze daar ineens stonden op de Afrika Cup in Gabon. Het was hun allereerste deelname aan een groot toernooi en het land met iets minder dan 2 miljoen inwoners liet zich meteen zien.

In de openingswedstrijd hield Guinee-Bissau het gastland op een keurige gelijkspel en liet bij vlagen leuk en goed voetbal zien. Het was ook te zien dat het land weinig te verliezen had. In de tweede wedstrijd op het toernooi in 2017 kwamen ze brutaal op voorsprong tegen Kameroen. De Ontembare leeuwen waren voor even getemd, maar kwamen in de tweede helft uiteindelijk terug. Desondanks was het feest in Guinee-Bissau, waar ze nog altijd trots zijn op die groep en trainer Baciro Cande. De 52-jarige bondscoach is een held in eigen land.

Portugese invloeden 

Guinee-Bissau is pas 46 jaar een onafhankelijke staat, maar de Portugese invloeden zijn nog zichtbaar in het land met iets minder dan 2 miljoen inwoners. Een groot deel van de selectie speelt in Portugal. Doordat het deelnemersveld dit jaar is verhoogd naar 24 deelnemers waren de kwalificatiepoules ook wat makkelijk, zo ook die van Guinee-Bissau. Met tegenstanders als Namibië, Mozambique en Zambia lag de groep wagenwijd open.

Het bleef dan ook tot de allerlaatste minuut van de kwalificatie spannend, letterlijk tot de allerlaatste minuut. Guinee-Bissau moest namelijk in de laatste wedstrijd minimaal een punt pakken tegen Mozambique om zich te plaatsen. Na 89 minuten stond het dan ook 1-1,  tot een doelpunt van de bezoekers. Groot feest bij Mozambique, maar nog geen minuut later maakte Frederic Mendy de gelijkmaker. Mendy was sowieso de grote man in de kwalificatie met drie doelpunten en is samen met Zezinho de belangrijkste pion in de selectie. Guinee-Bissau zal in ieder geval weer vrijuit willen voetballen. Net als twee jaar geleden zijn ze nu ook weer ingedeeld bij Kameroen en misschien lukt het nu wel om te stunten. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports