Stevie Mounie
Stevie Mounie - © Pro Shots

Afrika Cup Countdown: Benin met een negatief doelsaldo naar Egypte

18 juni 2019
Voor de vierde keer doet Benin mee aan de Afrika Cup. Het West-Afrikaanse land wacht alleen nog altijd op de allereerste overwinning op het eindtoernooi.

In 2004 waren ze er voor het eerst bij, Benin zat toen meteen in de poule des doods. Destijds waren Nigeria, Zuid-Afrika en Marokko de tegenstanders. In drie wedstrijden scoorde Benin maar één keer. Twee jaar later gebeurde hetzelfde en moesten de fans van Benin wachten tot 12 januari 2010. Toen schreef de ploeg geschiedenis door voor het eerst een punt te pakken op de Afrika Cup. Mozambique werd op een gelijkspel gehouden.

Historische gelijkspel

De bondscoach die toen verantwoordelijk was voor het historische gelijkspel is deze zomer weer terug bij Benin. Michel Dussuyer staat weer voor de groep, nadat hij de afgelopen jaren Guinee en Ivoorkust onder zijn hoede had. Met Guinee wist hij vier jaar geleden de kwartfinale te bereiken en twee jaar geleden eindigde zijn avontuur bij Ivoorkust in een debacle toen ze in de groepsfase werden uitgeschakeld. De 60-jarige Fransman is dus in ieder geval geen onbekende in Afrika en zeker niet in Egypte. Op het toernooi in 2006, dat ook in het Noord-Afrikaanse land werd gehouden, wist Dussuyer als assistent-bondscoach de finale te bereiken.

Een finale met Benin zit er deze zomer niet in, maar een overwinning zou als een titel worden gevierd in het West-Afrikaanse land. In de kwalificatie versloeg Benin al verrassend Algerije in eigen huis, maar scoorde het verder heel weinig. Sterker nog, Benin eindigde met een negatief doelsaldo als tweede in de groep.

Mounie

In de punt van de aanval staat Steve Mounie. Een spits van 1 meter 90 die zijn brood verdient in de Premier League bij Huddersfield Town. Daar was hij maar twee keer trefzeker dit seizoen, maar zijn verschijning is al iets waar veel verdedigers van zullen schrikken. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports