John Boye
John Boye - © FOXSports.NL

Afrika Cup Countdown: Ghana inmiddels een garantie voor de halve finale

19 juni 2019
Als je Ghana zegt, dan denk je automatisch aan Abédi Pelé. Een heerlijke voetballer die eind jaren 80 furore maakte namens Olympique Marseille.

Toch beleefde het Afrikaanse land de mooiste periode daarvoor. In 1963 en 1965 werden de eerste twee Afrika Cup-titels gewonnen. Dat was ook de periode waarin Ghana de bijnaam ‘Black Stars’ kreeg. In 1978 en 1982 volgden de andere twee titels. Op dat laatste toernooi maakte Pelé ook zijn debuut als international van Ghana.

Pelé heeft het talent in ieder geval overgegeven aan zijn kinderen. Zonen Andre en Jordan Ayew zijn al jaren een vaste kracht bij Ghana. André is er al sinds 2007 bij en een paar jaar later volgde Jordan zijn oudere broer. Samen met Asamoah Gyan vormen ze al jaren de kern van het Ghanese Elftal. Daar omheen lopen er ook heel veel talentvolle spelers en is het toch een hele goede generatie. De afgelopen 11 jaar heeft Ghana elke keer minimaal de halve finale bereikt van de Afrika Cup.

Asamoah Gyan | FOXSports.NL

Geschiedenis op WK

Op het WK in 2010 schreef Ghana bijna zelfs geschiedenis door de eerste Afrikaanse ploeg te worden in een halve finale. Alleen zorgde een gemiste strafschop van Asamoah Gyan in de slotminuten uiteindelijk ervoor dat Uruguay tegen Nederland ging spelen en niet Ghana. Gyan is een recordinternational en was lange tijd de aanvoerder van de Black Stars. Daar maakte bondscoach James Kwesi Appiah afgelopen maand een einde aan. Hij pakte de aanvoerdersband af van Gyan die op zijn beurt besloot zijn interlandcarrière te beëindigen.

Zijn pensioen was van korte duur, want de president van Ghana Nana Akufo-Addo besloot contact op te nemen met Gyan. Het lukte de leider van het land om de spits van gedachte te veranderen en dus werd Gyan ook weer in genade aangenomen door bondscoach Appiah, die sowieso veel zal moeten leunen op zijn drie veteranen deze zomer. In 2013 had Appiah ook de leiding over Ghana op de Afrika Cup toen het na strafschoppen werd uitgeschakeld door Burkina Faso in de halve finale. 

Als de trend van de laatste jaren zich vasthoudt dan zal Ghana ook deze zomer de halve finale bereiken. Het is in ieder geval een ploeg waar rekening mee moet worden gehouden. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports