Van Veenendaal over tegentreffer: "Ik moet dat beter doen, punt"

Topschutter Miedema knalt Oranje naar achtste finales WK

15 juni 2019
De Oranjevrouwen hebben ook hun tweede groepswedstrijd op het WK in winst omgezet. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman was met 3-1 te sterk voor Kameroen. Met de zege is Oranje zeker van de achtste finales.

Vivianne Miedema opende de score vier minuten voor rust door een voorzet van Shanice van de Sanden binnen te koppen. Met haar 59ste interlandtreffer evenaarde ze Manon Melis als topschutter aller tijden van de Oranjevrouwen.

Gabrielle Onguene vond voor het rustsignaal nog tijd om de gelijkmaker te produceren, maar Dominique Bloodworth maakte aan het begin van de tweede helft de 2-1. Miedema maakte aan het laatste stukje onzekerheid een einde door in de slotfase de eindstand op het bord te knallen en het doelpuntenrecord alleen in handen te krijgen.

Ondanks de zege kon Oranje ook tegen het zeer beperkte Kameroen niet overtuigen, net als dinsdag in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland toen invalster Jill Roord pas in blessuretijd voor opluchting zorgde (1-0).

Hoopvol begin

Het begin van de wedstrijd was hoopvol, met een demarrage van Lieke Martens op de linkerflank, maar daarna ging het niveau al snel omlaag. Weer veel balverlies, weer veel slordigheden in het spel. Shanice van de Sanden gleed twee keer uit op het moment dat ze een voorzet wilde geven. Na een half uur besloot de rechtsbuiten toch maar van schoenen te wisselen.

Kameroen voetbalde helemaal zonder idee. Typerend was de aftrap van de wedstrijd, waarbij een Afrikaanse de bal direct recht in het gezicht van Miedema knalde. De 'Ontembare Leeuwinnen' gokten vooral op een counter.

Halverwege de eerste helft kwam daar wel een grote kans uit, toen rechtsback Desiree van Lunteren uitgleed en Onguene kon uithalen. De nummer 7 van Kameroen, die al snel werd uitgefloten door het publiek omdat ze wel erg vaak op de grond lag en ook zomaar een flesje water gooide richting wisselspeelster Merel van Dongen, schoot de bal echter naast.

Flitsende aanval

Kort voor rust leverde de eerste flitsende aanval van de 'Leeuwinnen' direct een doelpunt op. Na een combinatie tussen Jackie Groenen en Van de Sanden kon Miedema haar eerste WK-treffer inkoppen. Twee minuten later stond het alweer gelijk, omdat keepster Sari van Veenendaal zich verkeek op een lange bal vanuit de middencirkel. Onguene troefde Van Veenendaal af en tikte de 1-1 binnen.

Direct na rust nam de ploeg van Wiegman toch weer de leiding. Bloodworth profiteerde van paniek achterin bij Kameroen en kon vrij inschieten. Oranje ontsnapte nog een keer aan de gelijkmaker, waarna Miedema in de slotfase op aangeven van de sterk invallende Lineth Beerensteyn de wedstrijd besliste. (FOX Sports/ANP)

 

Gerelateerd