Seedorf en Kluivert
Seedorf en Kluivert - © ANP

Afrika Cup Countdown: Seedorf en zijn Ontembare Leeuwen

20 juni 2019
De Ontembare Leeuwen staan weer aan de top van het Afrikaanse voetbal. Kameroen is weer helemaal terug na een lange droogte. Vijftien jaar na het einde van de gouden generatie werd er weer eens een titel gepakt.

Aan het begin van deze eeuw was er namelijk de gouden generatie van Kameroen. Roger Milla deed het natuurlijk al eind jaren ’80, maar deze ploeg was speciaal. Dat was een periode waarin de leeuwen echt ontembaar waren. Met spelers als Samuel Eto’o, Rigobert Song en Geremi was Kameroen niet af te stoppen en op de Afrika Cup van 2002 vielen ze dan ook niet alleen op door hun mouwloze tenues, maar ook door het feit dat ze alle wedstrijden tot aan de finale wisten te winnen.

Sterker nog, Kameroen wist geen enkele treffer te incasseren gedurende het hele toernooi. Senegal dacht in de finale de leeuwen even te hebben getemd, maar na een 0-0 gelijk spel won Kameroen uiteindelijk toch gewoon na strafschoppen.

Niet klaar voor organisatie 

Dit jaar had Kameroen heel graag het toernooi zelf willen organiseren en dat was eigenlijk ook de bedoeling, maar toen het deelnemersveld verhoogd werd naar 24 begonnen ze zich in het land achter de oren te krabben. Want ze hadden eigenlijk gerekend op minder deelnemers en dus bleek achteraf dat Kameroen niet klaar was om het toernooi te organiseren. Over twee jaar krijgen ze een nieuwe kans om dat te doen, maar eerst moet er deze zomer gepresteerd worden.

Er wordt namelijk in eigen land verwacht dat de ploeg van Seedorf de titel prolongeert. Het zal een moeilijke opgave worden, maar geen onmogelijke. Twee jaar geleden geloofden er ten slotte ook niet veel in een titel voor Kameroen.

Voor André Onana wordt het zijn eerste Afrika Cup. Twee jaar geleden werd hij gepasseerd door Hugo Broos, maar sinds Seedorf en Kluivert aan het roer staan is Onana de absolute nummer een. Met de doelman van Ajax en de twee oud-Ajacieden op de bank hebben de Ontembare Leeuwen deze zomer een oranje tint.

Een groot gemis zal de afwezigheid van Vincent Aboubakar zijn. De spits van FC Porto scheurde in september zijn kruisbanden af. In mei keerde hij terug bij Porto, maar was zichtbaar nog niet helemaal fit. Seedorf twijfelde over zijn fitheid en besloot de spits die in de afgelopen Afrika Cup finale nog de winnende scoorde, thuis te laten. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports


Gerelateerd