Lineth Beerensteyn
Lineth Beerensteyn - © Pro Shots

Oranjevrouwen als groepswinnaar door naar achtste finale WK

20 juni 2019
De Oranjevrouwen hebben op het WK in een rechtstreeks duel om groepswinst afgerekend met Canada. Lineth Beerensteyn hielp Nederland aan een overwinning en de winst in groep E: 2-1. In de achtste finale wacht een ontmoeting met Japan.

De start van de Oranjevrouwen tegen Canada in Reims was niet goed. Een tegentreffer leek ook aanstaande toen Desiree van Lunteren haar tegenstandster ten val bracht in de zestien en scheidsrechter Stéphanie Frappart naar de stip wees. De VAR overrulede echter de beslissing van Frappart omdat Van Lunteren geen contact maakte in het strafschopgebied. 

Pas in de slotfase van de eerste helft kwam Oranje beter in het spel en trof Vivianne Miedema de paal na een knappe individuele actie. In de 54ste minuut was het wel raak voor Nederland, Anouk Dekker knikte de bal in de verre hoek na een vrije trap van Sherida Spitse.

Spitse had ondanks de discussie over de bezetting op het middenveld het vertrouwen gekregen van bondscoach Sarina Wiegman. Dat gold niet voor Kika van Es. Zij werd op de linksbackpositie vervangen door Merel van Dongen. Voor Lineth Beerensteyn en Jill Roord had Wiegman nog geen basisplaats gereserveerd.

Het tweetal moest er toch aan te pas komen nadat Christine Sinclair de gelijkmaker had gemaakt. Zij kon de bal bij de tweede paal binnenschieten na een goede voorzet van Ashley Lawrence.

Ook met een gelijkspel zouden de reeds geplaatste Oranjevrouwen als groepswinnaar de achtste finale hebben bereikt, maar Beerensteyn verhoogde de feestvreugde door goed te anticiperen op een fraaie voorzet van Jackie Groenen: 2-1. Nederland speelt in de achtste finale tegen Japan. Vier jaar geleden werden de Oranjevrouwen in de achtste finale van het WK uitgeschakeld door Japan. Dinsdag komt de kans voor Oranje op revanche. (FOX Sports)