De Oranjevrouwen.
De Oranjevrouwen. - © Pro Shots

Oranjevrouwen door historische zege naar halve finale WK én Spelen

29 juni 2019
De Oranjevrouwen hebben zaterdag een historische prestatie geleverd. Op de kwartfinale van het WK-vrouwen werd Italië door kopballen van Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt verslagen: 0-2.

Coach Sarina Wiegman koos opnieuw voor Shanice van der Sanden en Sherida Spitse in de basisopstelling, maar in de eerste helft bracht dat niet het gewenste effect. Met name de buitenspeelster speelde ongelukkig en werd nog binnen het uur gewisseld. Op dat moment stond het nog 0-0, want de Oranje Leeuwinnen konden in het eerste bedrijf weinig indruk maken.

In de tweede helft kwamen de Nederlandse speelsters anders voor de dag en zochten ze agressief de aanval. Dit resulteerde twintig minuten voor tijd in de voorsprong. Spitse sneed een vrije trap goed aan en Miedema knikte fraai raak: 0-1.

De goal bracht de Oranjevrouwen nieuw elan, want Italië kwam niet meer in het stuk voor. Sterker nog: tien minuten voor tijd besliste Van der Gragt de wedstrijd. De verdedigster torende boven alles en iedereen uit en kopte, net als Miedema, raak: 0-2.

Door de zege op de Italianen bereiken de Oranjevrouwen de halve finale van het WK. Daarin treffen ze of Duitsland of Zweden, die later op zaterdag in actie komen. Ook mogen de Nederlandse voetbalvrouwen zich opmaken voor nóg een mooi toernooi: plaatsing voor de Olympische Spelen is door het behalen van de halve finale op het WK een feit. (FOX Sports