Fresia: "De veiligheid van de supporters kan niet worden gegarandeerd"

Frankrijk verbiedt Oranjeparade in Lyon

2 juli 2019
De lokale autoriteiten in Lyon hebben geen toestemming gegeven voor een Oranjeparade door de Franse stad, voorafgaand aan de halve finale van het WK tussen de Nederlandse voetbalsters en Zweden.

Volgens de Fransen is het niet mogelijk om in een stoet door Lyon naar het stadion te trekken vanwege de veiligheid en vooral vanwege de afstand naar het Parc Olympique Lyonnais. De thuishaven van Olympique Lyon ligt buiten de stad, op ruim twaalf kilometer lopen van de fanzone op het Place Antonin Poncet.

Bij de voorgaande wedstrijden van de Oranjeleeuwinnen op het WK werd wel steeds een Oranjeparade gehouden, die steeds probleemloos verliep en veel bekijks trok in de Franse steden. Beelden van de lange stoet van Oranjefans gingen heel de wereld over. Bij de groepswedstrijd in Valenciennes tegen Kameroen waren naar schatting tussen de 15.000 en 20.000 Nederlanders in de stad.

Via de KNVB en de wereldvoetbalbond FIFA zijn vooralsnog aan Nederlandse fans zo'n 2500 kaarten verkocht voor de halve finale tegen Zweden in het Parc OL, dat plaats biedt aan 60.000 toeschouwers. De Nederlandse voetbalsters speelden één keer in een nog groter stadion. Drie jaar geleden oefenden ze in de Georgia Dome van Atlanta, met een capaciteit van 80.000 toeschouwers, tegen de Verenigde Staten.

Ook geen Oranje Fanzone 

Ook zal er voor het eerst dit WK is er voorafgaande aan een wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen geen Oranje Fanzone. Waar vanochtend alleen nog sprake was van het niet kunnen doorgaan van de Oranjeparade, sneuvelt op last van de gemeentelijke autoriteiten nu ook de Oranje Fanzone in aanloop naar de halve finale Nederland – Zweden.

In eerdere besprekingen met de gemeente Lyon werd het licht voor wat betreft de Fanzone op groen gezet, maar in de loop van vandaag bleek de korte voorbereidingstijd een belemmerende en tegelijkertijd doorslaggevende factor.

De KNVB betreurt het besluit van de Stad Lyon. Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal: “Natuurlijk is dit heel zuur voor de trouwe fans, die ons zo geweldig steunen. Door de beslissing van de gemeente missen onze supporters nu hun gezamenlijke 'warming-up'."

Van der Zee: “Onze supporters hebben hier hun visitekaartje afgegeven. Daar ligt het zeker niet aan. Tegelijkertijd moeten we ons ook realiseren dat het hosten van twee halve finales en een finale in krap zes dagen het nodige van de autoriteiten vergt. Maar onze supporters kennende, ben ik ervan overtuigd dat ze er morgen toch in slagen in Lyon hun stempel op de wedstrijd te drukken”.

Het duel met Zweden begint woensdagavond om 21.00 uur. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd