Oranje viert het doelpunt van Jackie Groenen.
Oranje viert het doelpunt van Jackie Groenen. - © Pro Shots

Geweldige prestatie! Groenen schiet Oranjevrouwen naar finale op WK

3 juli 2019
De Oranjevrouwen hebben de finale van het WK in Frankrijk bereikt. Jackie Groenen werd de matchwinner en schoot in de verlenging de enige goal binnen tegen Zweden: 1-0.

Groenen schoot de bal na acht minuten in de verlenging van zo'n twintig meter hard en zuiver langs de Zweedse keepster. De middenveldster voegde daarmee weer een nieuw hoofdstuk toe aan het sprookjesverhaal van de Oranjevrouwen, die zich twee jaar na het gewonnen EK op hun tweede WK nu ook kunnen kronen tot de beste ploeg van de wereld.

Underdog 

Met de Verenigde Staten treft de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman wel de titelverdediger en topfavoriet. 'Team USA' rekende dinsdag in een hoogstaand duel af met Engeland (2-1). Een dag later konden Nederland en Zweden dat niveau bij lange na niet benaderen. Oranje zal dan ook als underdog de finale in gaan, maar de vrouwen van Wiegman hebben in Frankrijk wel bewezen dat ze nooit opgeven.

Zweden was in grote delen van de wedstrijd beter dan Oranje, dat vooral dankzij keepster Sari van Veenendaal overeind bleef. Van Veenendaal hield voor rust Stina Blackstenius en Lina Hurtig van scoren af. Aan het begin van de tweede helft was de aanvoerster van Oranje weer belangrijk, toen ze een schot van Nilla Fischer met haar vingertoppen tegen de paal duwde.

De Nederlandse voorhoede werd amper in stelling gebracht. Lieke Martens, die ondanks een slepende teenblessure toch weer in de basis startte, bleef na een onzichtbaar optreden na rust achter in de kleedkamer. Met de zwervende Jill Roord als haar vervangster kwam Oranje iets meer aan voetballen toe. Lineth Beerensteyn kon het ook niet waarmaken tijdens haar eerste optreden in de basis op dit WK. Beerensteyn, als invalster zo vaak belangrijk, moest na zeventig minuten weer plaatsmaken voor Shanice van de Sanden die onder een ovationeel applaus alsnog haar opwachting maakte in 'haar' stadion.

De aanvalster van Olympique Lyon viel gretig en actief in en voorzag het spel van Oranje daarmee in ieder geval van wat dynamiek. De ploeg van Wiegman was in de reguliere speeltijd één keer dicht bij een doelpunt, toen Vivianne Miedema de bal uit een hoekschop via de vingertoppen van de Zweedse keepster op de lat kopte. Een verlenging bleek noodzakelijk en daarin schoot Groenen de Oranjeleeuwinnen naar de finale. (ANP)

Gerelateerd