Arjen Robben
Arjen Robben - © Pro Shots

Robben zet punt achter voetbalcarrière

4 juli 2019
Arjen Robben hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. De Nederlandse sterspeler maakte eerder al bekend te stoppen bij Bayern München, nu geeft hij via een officieel persbericht aan definitief afscheid te nemen van het profvoetbal.

Robben speelde voor FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München. De aanvaller kwam bovendien 96 keer uit voor Oranje. Hij speelde in 2010 de finale van het wereldkampioenschap in het Soccer City van Johannesburg tegen Spanje.

Robben voetbalde op 10 oktober 2017 tegen Zweden zijn laatste interland. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd nam hij beide doelpunten voor zijn rekening.

De beslissing om te stoppen was, zo verklaarde Robben, de moeilijkste uit zijn loopbaan. "Een beslissing waarbij hart en verstand met elkaar in botsing kwamen", zegt hij. "De liefde voor het spelletje en de overtuiging dat je nog steeds de hele wereld aankan, tegenover de realiteit dat niet altijd alles loopt zoals je zou willen. Ik ben niet meer dat jochie van 16, dat nog geen idee had wat een blessure inhield. Op dit moment ben ik fit en gezond en als liefhebber van andere sporten wil ik dit in de toekomst graag zo houden. Het is goed zo."

Ten dele werd Robbens loopbaan overschaduwd door blessures, wat hem de bijnaam 'de man van glas' opleverde. In zijn laatste seizoen bij Bayern stond hij maanden langs de kant en kon hij nog net een deel van de kampioenswedstrijd meemaken. Legendarisch is zijn blessure aan een hamstring, die hij in de laatste oefenwedstrijd voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika opliep. Met fysiotherapeut Dick van Toorn werkte hij vervolgens aan een sensationeel herstel, waardoor hij toch aan het evenement kon deelnemen.

Robben kwam in de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen als invaller voor het eerst in actie. In de achtste finale tegen Slowakijke was hij voor het eerst basisspeler. In de finale tegen Spanje had Robben tot twee keer toe de winnende treffer, zoals dat heet, 'op de schoen'. Twee keer redde Iker Casillas. "Het is misschien een cliché", aldus Robben, "maar spelen voor je land is het mooiste wat er is. Ik heb zes eindtoernooien mogen spelen en in mijn laatste jaren aanvoerder mogen zijn. Alles bij elkaar een onvergetelijke tijd die ik altijd zal blijven koesteren."

Robben dankt alle betrokkenen, maar bovenal zijn gezin voor de "onvoorwaardelijke steun, begrip en liefde. Topsporters staan bekend om hun egoïstische instelling en ik ben daar zeker geen uitzondering op geweest." (FOX Sports/ANP)