Anouk Dekker
Anouk Dekker - © Pro Shots

WK-droom Oranjevrouwen eindigt met deceptie

7 juli 2019
De Oranjevrouwen zijn er niet in geslaagd om de WK-finale te winnen. Een dapper strijdend en tactisch sterk Oranje hield een uur lang stand, maar moest na een VAR-beslissing toch het onderspit delven tegen titelverdediger Verenigde Staten: 2-0.

Bondscoach Sarina Wiegman had het Nederlands elftal in meerdere opzichten gewijzigd voor de finale. In tactisch opzicht, maar ook qua personele bezetting. Dominique Bloodworth-Janssen kreeg op de linksbackpositie de voorkeur boven Kika van Es en Merel van Dongen, Anouk Dekker keerde terug in de basis om de opengevallen plek in het centrum over te nemen van Bloodworth.

Verder koos Wiegman voor een defensieve speelwijze en moest Lineth Beerensteyn als diepe spits voor gevaar zorgen uit de counter. Topfavoriet Verenigde Staten had in het eerste half uur erg veel moeite met die strijdwijze en kwam nauwelijks tot kansen. Beerensteyn brak voor Nederland wel een paar keer gevaarlijk door, maar telkens voorkwam een last minute-ingreep van de Amerikaanse verdediging een echte kans. 

Onklopbare Van Veenendaal capituleert pas na VAR-beslissing

In het laatste kwartier voor rust volgde de verwachte Amerikaanse stormloop alsnog, met kansen voor onder meer Julie Ertz en Alex Morgan. Sari van Veenendaal bleek echter, zoals vaker dit toernooi, niet te passeren. Met fraaie reddingen en wat geluk hield Van Veenendaal haar doel schoon in de eerste helft.

Na rust hielden de Oranjevrouwen ook prima stand tot de VAR in de 61ste minuut ingreep. Stéphanie Frappart bestrafte een hoog been van Stefanie van der Gragt in eerste instantie niet, maar na bestudering van de beelden besloot de Française toch een penalty te geven. De veelbesproken Megan Rapinoe stuurde Van Veenendaal vervolgens de verkeerde hoek in: 1-0. 

Verzet Oranjevrouwen gebroken

Rose Lavelle velde acht minuten later definitief het vonnis over Oranje. Na een goede aanval schoof ze de bal overtuigend in de hoek, buiten bereik van Van Veenendaal. De Nederlandse doelvrouw voorkwam vervolgens in de slotfase een afstraffing met een serie fraaie reddingen.

Bovendien gingen de Amerikaanse vrouwen ook opzichtig voor eigen succes in plaats van een vrijstaande ploeggenote een niet te missen kans te bieden. Voor Nederland was Sherida Spitse vanuit een vrije trap nog het dichtst bij een doelpunt in de WK-finale.

De Oranjevrouwen kunnen ondanks de nederlaag terugkijken op een fantastisch toernooi. Na drie zeges in de poulefase werden in de knock-outfase Japan, Italië en Zweden verslagen. Een wereldtitel, twee jaar na het behalen van de Europese titel, zat er echter niet in voor Sarina Wiegman en haar Oranjevrouwen. (FOX Sports)