Mesker: "Nadal heeft zijn spel aangepast"

Veertigste duel tussen Federer en Nadal

10 juli 2019
Roger Federer en Rafael Nadal komen elkaar opnieuw tegen op een grandslamtoernooi.

De twee grootheden van het tennis lieten zich op Wimbledon in de kwartfinales niet verrassen. Federer (twintig grandslamtitels) rekende in vier sets af met de Japanner Kei Nishikori: 4-6, 6-1, 6-4, 6-4. Nadal (achttien grandslamtitels) was in drie sets te sterk voor de Amerikaan Sam Querrey: 7-5, 6-2, 6-2.

In de andere halve finale komt titelhouder Novak Djokovic tegen Roberto Bautista Agut uit. De als eerste geplaatste Serviër versloeg de Belg David Goffin in drie sets: 6-4, 6-0, 6-2. Bautista Agut bleef de Argentijn Guido Pella in vier sets de baas: 7-5, 6-4, 3-6, 6-3. De 31-jarige Spanjaard stond nooit eerder in de halve finales van een grandslamtoernooi.

Federer behaalde tegen Nishikori zijn honderdste zege op het heilige gras in Londen. "Nee, dat besefte ik niet meteen", gaf hij toe. "Tijdens een partij ben ik alleen bezig met het winnen van het volgende punt. Een toeschouwer feliciteerde me na afloop met mijn honderdste overwinning op Wimbledon. Toen pas drong dat tot me door. Het gaf me een fijn gevoel."

Federer en Nadal kwamen elkaar op Wimbledon in 2008 in de finale voor de laatste keer tegen. Die partij duurde bijna zeven uur, mede door hinder van de regen. Nadal won destijds zijn eerste titel in Londen dankzij 9-7 in de vijfde set. Begin vorige maand speelden de twee rivalen in de halve finales op Roland Garros ook tegen elkaar. Dat gravelduel eindigde in een royale zege voor Nadal, die met twee titels op het Londense gras echter aanzienlijk minder succesvol is dan achtvoudig Wimbledonkampioen Federer.

Vrijdag beginnen de 37-jarige Zwitser en de 33-jarige Spanjaard aan hun veertigste onderlinge duel. Nadal koestert een grote voorsprong tegen Federer: 24-15. "We weten veel van zijn spel, maar hij weet ook veel van mijn tennis", merkte Federer met een glimlach op. "De buitenwereld zal er wel weer een hype van maken. Natuurlijk, kijk ik uit naar die partij tegen Nadal, maar ik verheug me op elke tenniswedstrijd, en niet zozeer op een tegenstander." (FOX Sports/ANP)