Seedorf en Kluivert ontslagen bij Kameroen

Seedorf en Kluivert exit bij Kameroen

16 juli 2019
Bondscoach Clarence Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert zijn ontslagen door het bestuur van de voetbalbond van Kameroen. De twee oud-internationals moeten opstappen vanwege de teleurstellende resultaten bij de Afrika Cup. Kameroen moest als titelverdediger al in de achtste finales naar huis na een nederlaag tegen Nigeria (2-3).

Seedorf en Kluivert werden in augustus vorig jaar aangesteld. Hun eerste grote opdracht was titelprolongatie deze zomer bij de Afrika Cup in Egypte. Het wilde echter niet lukken met de 'Ontembare Leeuwen'. In de groepsfase bleef Kameroen weliswaar ongeslagen en wist Ajacied André Onana in het doel zelfs de nul te houden. Tegen Nigeria ging er daarna echter te veel fout.

Na de vroege uitschakeling werd de positie van Seedorf (43) in Kameroen al nadrukkelijk ter discussie gesteld. Zelf leek hij zich daarover niet zo druk te maken. "Mijn toekomst is niet zo belangrijk", zei hij anderhalve week geleden. Seedorf zinspeelde met een korte terugblik al wel enigszins op een afscheid. "Ik heb van elke minuut genoten sinds ik met deze selectie aan het werk ben. Ik houd ervan in Afrika te zijn."

Seedorf kon eerder als coach bij AC Milan, FC Shenzhen en Deportivo la Coruña evenmin furore maken. Als speler had hij een grote loopbaan. Zo won Seedorf de Champions League met Ajax, Real Madrid en AC Milan (twee keer). Tussen 1994 en 2008 speelde hij 87 keer voor het Nederlands elftal. Kluivert (43) was tussen 2012 en 2014 assistent van bondscoach Louis van Gaal bij het Nederlands elftal. De 79-voudig international won eveneens met Ajax de Champions League en speelde onder meer bij AC Milan en FC Barcelona. (FOX Sports/ANP)