Bjorn Kuipers
Bjorn Kuipers - © Pro Shots

KNVB start proef met uitleg VAR-besluit in stadions

25 juli 2019
Nog dit seizoen schallen de stemmen van de Nederlandse topscheidsrechters Björn Kuipers, Danny Makkelie, Serdar Gözübüyük, Bas Nijhuis en Dennis Higler door de stadions in Nederland.

De KNVB start tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal met een pilot om de VAR-momenten in het stadion te verduidelijken. Elk VAR-moment zal op de videoschermen in het stadion schriftelijk getoond worden. Op deze manier moeten VAR-beslissingen voor fans op de tribune beter inzichtelijk worden.

De fans krijgen later dit seizoen na raadpleging van de VAR door de veldscheidsrechter - naar voorbeeld van het American Football (NFL) - van laatstgenoemde te horen waarom welke beslissing is genomen. "Het klopt dat we voornemens zijn vanaf de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker een on-field-announcement te testen", laat een woordvoerder van de voetbalbond desgevraagd weten.

"Dat houdt in dat de scheidsrechter na een ingreep van de VAR via een microfoon zijn beslissing kenbaar maakt. Zijn boodschap is dan via de geluidsinstallatie in het stadion en tijdens de tv-uitzending te horen." (FOX Sports/ANP)

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV zie je zaterdag 27 juli om 18.00 uur live op FOX Sports 1 en FOX Open kanaal.