VAR-moment: "De VAR moet een bijrol hebben en geen hoofdrol"

Van Egmond baalt van Blom en Nijhuis: "Bas moet zelf fluiten"

12 augustus 2019
Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is niet te spreken over de rol van de arbitrage tijdens het afgelopen Eredivisie-weekend. Bij Dit was het Weekend windt de KNVB-coördinator er geen doekjes om.

Van Egmond baalt met name van de vrijdagavond, waar Bas Nijhuis een dubieus doelpunt van Sparta Rotterdam tegen VVV-Venlo goedkeurde. "Bas had hier geen VAR nodig om te zien dat dit gewoon een overtreding was", doelt Van Egmond op de duw die Abdou Harroui uitdeelde voorafgaand aan de 2-1 voor Sparta. "En als hij toch door laat spelen, moet de VAR op de lijn komen om Nijhuis te adviseren de treffer alsnog af te keuren."

 

Nijhuis liet na afloop in een interview aan FOX Sports weten achter zijn keuze te blijven staan, tot grote verwondering van Van Egmond. "Daar was ik wel een beetje verbaasd over. Maar ik heb Bas ook gesproken en hij zei zelf dat hij na de wedstrijd juist al baalde van zijn beslissing, maar dat hij de VAR niet wilde afvallen. Hij weet dat hij het anders had moeten doen."

 

​Overtreding Dessers

Ook over de discutabele beslissingen bij de wedstrijd Fortuna Sittard - Heracles Almelo wordt nog lang nagepraat. De openingstreffer van Mauro Júnior wordt afgekeurd, omdat er een fout van Cyriel Dessers aan voorafging. Voor Van Egmond geen onbetwistbare kwestie. "Dit is voor de VAR een lastig moment want die ziet daar een overtredinkje, weliswaar per ongeluk, maar het hoeft ook geen opzet te zijn", aldus Van Egmond. "Daar kun je over discussiëren en dat begrijp ik wel, maar ik begrijp de VAR ook wel."

 

Handsbal Mauro Júnior

In de allerlaatste minuut gaf scheidsrechter Kevin Blom Fortuna een penalty na een handsbal van Mauro Júnior. De VAR keek ernaar, maar kon geen knoop doorhakken. "Blom gaf die strafschop zelf dus is ervan overtuigd dat het strafbaar hands is. De VAR heeft wel een voorkeur voor niet-strafbaar hands, maar dan komen we bij de afspraak dat hij alleen ingrijpt als hij het honderd procent fout vindt en dat vond hij in dit geval niet", legt Van Egmond uit. "We hebben hier een sterke voorkeur voor 'geen strafschop', maar als die toch gegeven wordt, zit de VAR in een lastige positie."\

Rode kaart Ninaj? 

Blom kwam ook nog in opspraak doordat hij een overtreding van Branislav Ninaj met geel bestrafte, waar het volgens sommigen ook rood had mogen zijn. Van Egmond steunt Blom in die beoordeling. "Ik vind dit niet meer dan een dikke gele kaart. Hij gaat met zijn voet over de grond, raakt hem met de punt van de schoen en er zit helemaal geen snelheid in. Dit is geen voorbeeld van een rode kaart." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 3 9 5
2 sc Heerenveen 3 9 5
3 Feyenoord 3 7 4
4 FC Twente 3 7 4
5 PSV 3 7 3
6 Vitesse 3 6 2
7 FC Utrecht 2 4 2
8 PEC Zwolle 3 4 2
9 Willem II 3 4 2
10 VVV-Venlo 3 4 1
11 Heracles Almelo 3 4 -2
12 FC Groningen 3 3 -3
13 AZ 2 2 0
14 FC Emmen 3 1 -3
15 Fortuna Sittard 3 1 -4
16 ADO Den Haag 3 0 -5
17 RKC Waalwijk 3 0 -6
18 Sparta Rotterdam 3 0 -7