De gedwongen verhuizing naar het stadion van ADO Den Haag heeft AZ niet van de wijs gebracht. De koploper van de Eredivisie plaatste zich op het Haagse kunstgras soepel voor de play-offs van de Europa League.

De ploeg van trainer Arne Slot versloeg FC Marioepol met 4-0. Dat was na de 0-0 vorige week in Oekraïne ruim voldoende voor kwalificatie. Met een treffer en twee assists was Calvin Stengs de gevierde man bij de Alkmaarse formatie.

In de beslissende voorronde van de Europa League speelt AZ tegen FC Antwerp of FC Viktoria Pilzen. De Alkmaarse club begint volgende week donderdag met een thuiswedstrijd. Het is nog niet bekend of AZ opnieuw in Den Haag terecht kan. Het eigen stadion in Alkmaar is voorlopig nog niet beschikbaar door het instorten van een deel van het dak, afgelopen zaterdag.

AZ leidde bij de rust met 2-0. Stengs vervulde een belangrijke rol bij beide treffers. De talentvolle spits schoot in de twintigste minuut eerst zelf raak na een fraaie pass van Jonas Svensson (1-0). Vlak voor de rust legde Stengs de bal klaar voor Thomas Ouwejan, die met een schuiver doel trof (2-0).

FC Marioepol kreeg pas in de 55ste minuut de eerste grote kans. AZ-doelman Marco Bizot redde fraai op een schot van Vjatsjeslav Tsjoerko. Na ruim een uur zorgde Stijn Wuytens met een kopbal, uit een hoekschop van Stengs, voor 3-0. Het speelse AZ bleef daarna jagen op de vierde treffer, die in de laatste minuut op naam kwam van Serchi Javorski (eigen doel). Het feestje bij de Alkmaarse fans kon toen helemaal niet meer stuk. "ADO bedankt", klonk het luid. (FOX Sports/ANP)