Veltman: "Ik had niet het gevoel dat ik buitenspel stond"

Ajax danst weer mee op miljardenbal dankzij Álvarez en Tadic

28 augustus 2019
Ajax heeft de groepsfase van de Champions League bereikt. De Amsterdammers waren in de eigen Johan Cruijff Arena veel te sterk voor APOEL Nicosia: 2-0.

Ajax moest het in de 'wedstrijd van veertig miljoen' doen zonder de geblesseerde Donny van de Beek en de geschorste Noussair Mazraoui. Bovendien passeerde Erik ten Hag de tegenvallende Roemeense aanwinst Razman Marin. Dit drietal werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar, Sergiño Dest en Edson Álvarez. Daley Blind nam verder de voor hem bekende positie van centrale verdediger in, terwijl  Álvarez op het middenveld een koppel vormde met Lisandro Martínez.

Ajax zocht vanaf minuut één de aanval zonder heel veel risico te nemen. De intenties van APOEL Nicosia waren ook duidelijk. De Cypriotische ploeg leunde volledig op de defensie en de 0-0 uit het heenduel. Pas vlak voor rust sloeg Ajax een bres in de Cypriotische muur. Dusan Tadic miste nog van dichtbij - op aangeven van Hakim Ziyech - maar Álvarez schatte een vrije trap van Ziyech wel op waarde met een doeltreffende kopbal: 1-0. 

Vlak na rust leek de wedstrijd beslist toen Huntelaar voor de 2-0 tekende, maar de VAR stak een stokje voor het doelpunt. Nadat de doellijntechnologie had bevestigd dat de Ajax-spits de bal via de onderkant van de lat had binnengewerkt, constateerde de VAR dat Joël Veltman in aanloop naar het doelpunt buitenspel had gestaan. De schrik sloeg de Arena vervolgens om het hart toen APOEL direct na het afgekeurde doelpunt scoorde, maar ook deze treffer werd afgekeurd voor buitenspel.

Tot tien minuten voor tijd bleef het spannend, omdat een tegendoelpunt fataal zou zijn voor Ajax. Aanvoerder en Champions League-held Dusan Tadic maakte echter aan alle onzekerheid een einde met een goed geplaatst schot na een fraaie aanval over rechts en een puntgave assist van Huntelaar: 2-0. Ajax bereikt voor het tweede jaar op rij via de voorrondes de groepsfase van de Champions League en danst weer mee op het miljardenbal van het Europese voetbal. Dat is ook goed nieuws voor het vaderlandse voetbal, Nederland slaat weer een belangrijke slag op de coëfficiëntenranglijst. (FOX Sports)