Virgil van Dijk
Virgil van Dijk - © Pro Shots

Van Dijk wint UEFA Men's Player of the Year Award

29 augustus 2019
Virgil van Dijk heeft de UEFA Men's Player of the Year Award gewonnen. In Monaco troefde Van Dijk zowel Cristiano Ronaldo als Lionel Messi af.

Van Dijk gaat er als eerste verdediger ooit met de prestigieuze prijs van de UEFA vandoor. De 28-jarige verdediger heeft een schitterend seizoen achter de rug.

Met Liverpool won de 28-jarige verdediger de Champions League en UEFA Super Cup, terwijl met het Nederlands elftal de finale van de eerste editie van de UEFA Nations League werd bereikt. 

"Ik was als 8-jarige niet het grootste talent, ik moest er hard voor werken", zei Van Dijk op het podium. "Dat hoort bij mij en bij de route die ik heb moeten afleggen om hier te komen. Ik moet al mijn ploeggenoten bedanken, zonder hen had ik dit allemaal niet bereikt. En mijn familie ook natuurlijk. Het was een lange weg." 

Prijs voor beste verdediger 

Eerder op de avond werd Van Dijk ook verkozen tot de beste verdediger van het afgelopen Champions League-seizoen. In die categorie bleef hij landgenoot Matthijs de Ligt en ploeggenoot Trent Alexander-Arnold voor.

De winst van twee Europese eretitels maakt Van Dijk misschien wel favoriet voor een nog mooiere prijs, die van de beste voetballer van de wereld.

Messi en Ronaldo verdeelden de Gouden Bal van 2008 tot en met 2017. Luka Modric won vorig jaar. Fabio Cannavaro was in 2006 de laatste verdediger die deze prijs kreeg. Marco van Basten mocht zich in 1992 als laatste Nederlander de beste voetballer van de wereld noemen. (FOX Sports/ANP)