AZ heeft de groepsfase van de Europa League bereikt na een bizar duel tegen Antwerp FC. De Alkmaarders balanceerden op de rand van uitschakeling, maar sloegen tegen een negental van Antwerp in de slotfase én de verlenging alsnog keihard toe: 1-4.

De ploeg van hoofdtrainer Arne Slot was de eerste twee voorrondes nog moeiteloos doorgekomen, maar trof in Antwerp een tegenstander van een ander kaliber. De Belgen maakten het AZ een week geleden al lastig in Enschede en ook in het ​Koning Boudewijnstadion kwam Antwerp goed voor de dag. Slechts dankzij Marco Bizot bleef AZ in de openingsfase overeind. 

Bizot greep na een half uur ook goed in toen Ron Vlaar op kinderlijke wijze in de fout ging voor zijn eigen zestien. Vlaar bleef te lang treuzelen en verspeelde de bal. Lior Refaelov kon alleen op Bizot af, maar de keeper was hem de baas.

Ervaren Mbokani maakt beginnersfout

Er gloorde hoop voor AZ aan het einde van de eerste helft toen de zeer ervaren Dieumerci Mbokani een beginnersfout maakte. Met al geel op zak zette de spits na balverlies een late tackle in op Ron Vlaar. De scheidsrechter kon niet anders dan Mbokani zijn tweede gele kaart tonen.

Ook tegen tien man kon de Alkmaarse ploeg echter lange tijd geen vuist maken. Antwerp bleef levensgevaarlijk uit de omschakeling en AZ had moeite om kansen te creëren. Pas na het inbrengen van Yukinari Sugawara op de rechterflank kreeg het tiental van Antwerp het moeilijk. Calvin Stengs kreeg de beste kansen op de 0-1, maar Didier Lamkel Zé sloeg aan de andere kant toe. De aanvaller knikte de bal binnen na een perfecte voorzet van Martin Hongla. 

AZ slaat toe tegen negen Antwerpenaren

Daarmee leek de tweestrijd beslist, maar het doelpunt kreeg een rare bijsmaak voor Lamkel Zé. De flamboyante aanvaller vierde zijn doelpunt in de hekken met de supporters en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. De druk van AZ nam toe, al bleef de gelijkmaker lang uit. Calvin Stengs bevrijdde AZ echter met een perfect geplaatst schot de verre hoek en dwong alsnog een verlenging af: 1-1.

In die verlenging was het verzet van Antwerp gebroken. Invaller Ferdy Druijf scoorde met een kopbal van dichtbij, Teun Koopmeiners benutte een strafschop en Albert Gudmundsson scoorde met een stiftje over Bolat: 1-4. Na een korte onderbreking vanwege rellende Belgische supporters mocht AZ vervolgens alsnog juichen. (FOX Sports)

De loting van de groepsfase van de Europa League met AZ, Feyenoord én PSV zie je vrijdag om 13.00 uur LIVE op FOX Sports 1