Vivianne Miedema
Vivianne Miedema - © Pro Shots

Zevenklapper Oranjevrouwen in Estland

30 augustus 2019
De Oranjevrouwen hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd op weg naar het EK van 2021 in Engeland met overtuigende cijfers gewonnen. De regerend kampioen van Europa was in Tallinn veel te sterk voor Estland: 0-7.

Vivianne Miedema en Sherida Spitse maakten beiden twee doelpunten in de A. Le Coq Arena, waar de Estse vrouwen met bijna 2000 mensen op de tribunes wel een toeschouwersrecord vierden.

De Nederlandse voetbalsters zijn de tijd voorbij dat ze voor zo weinig mensen hun thuiswedstrijden spelen. Dinsdag, als de ploeg van Sarina Wiegman in de EK-kwalificatie tegen Turkije speelt, zitten er weer ruim 20.000 fans op de tribunes van het Abe Lenstra-stadion. Een kleine twee maanden geleden zagen 60.000 toeschouwers in Lyon hoe de 'Leeuwinnen' de WK-finale tegen de Verenigde Staten verloren (0-2).

Het was dus even omschakelen voor de voetbalsters toen ze in Tallinn het veld opliepen. Weinig toeschouwers, amper sfeer en een tegenstander die 96 plaatsen lager staat op de wereldranglijst. "EK- en WK-finales starten hier, vandaag", zei aanvoerster Sari van Veenendaal tegen haar ploeggenotes in de kring die ze vlak voor de aftrap vormden.

Die boodschap kwam aan, want Oranje - met Lineth Beerensteyn en Jill Roord op de flanken - maakte ondanks de omstandigheden een gemotiveerde indruk. Na schoten op de lat (Roord) en Miedema (paal) viel in de 27e minuut dan eindelijk de openingstreffer. Miedema speelde zichzelf vrij op de rand van het zestienmetergebied en schoot met links hard raak.

Daarna ging het hard. Roord tikte de 2-0 binnen en Spitse schoot even later haast achteloos een vrije trap binnen. In de tweede helft deed de recordinternational dat nog een keer, nu met een fraaie knal vanaf zo'n 25 meter.

Met Shanice van de Sanden en Stefanie van der Gragt als invalsters ging Oranje in het laatste uur door met scoren. Via goals van Miedema, Dominique Bloodworth en invalster Ellen Jansen werd het 0-7. (FOX Sports/ANP)