Lee Cattermole
Lee Cattermole - © Pro Shots

Culthelden en oude bekenden: de opmerkelijkste transfers van de zomer

2 september 2019
De hete zomer op de transfermarkt loopt op zijn einde. Een zomer waarin langlopende soaps een gelukkig einde kregen, wilde geruchten bewaarheid werden en onverwachte reünies tot stand kwamen. Wij zetten een aantal van de opmerkelijkste Nederlandse transfers op een rijtje.
Lee Cattermole

Met Lee Cattermole haalde VVV-Venlo een kant-en-klare cultheld in huis. De 31-jarige Engelsman met het keurig ingestopte shirt en een reputatie voor gele kaarten kwam transfervrij over van Sunderland. Eerder verdedigde hij de kleuren van Middlesbrough en Wigan Athletic. De verdedigende middenvelder brengt veertien jaar voetbalervaring mee naar Venlo, waarvan twaalf in de Premier League.

Ibrahim Afellay

PSV verwelkomde met Ibrahim Afellay een oude bekende. De voormalige international, die de jeugdopleiding in Eindhoven doorliep, speelde tussen 2004 en 2011 in de hoofdmacht. Na 159 wedstrijden en vier landstitels vertrok hij naar Barcelona, waar een zware knieblessure roet in het eten gooide. Na omzwervingen via Schalke 04, Olympiakos en Stoke City werkte de blessuregevoelige middenvelder sinds maart aan zijn fitheid bij PSV. Drie maanden later tekende hij een contract tot medio 2020.

Ibrahim Afellay | Pro Shots

Leroy Fer

Feyenoord had met de terugkeer van huurling Rick Karsdorp en Leroy Fer in De Kuip eveneens een kleine reünie. De laatste verdedigde tussen 2007 en 2011 meer dan honderd keer de kleuren van de Rotterdammers, nadat hij eerder al acht jaar in de jeugd had gespeeld. Hij was vervolgens actief voor FC Twente, Norwich City, Queens Park Rangers en Swansea City, voordat hij in juli terugkeerde bij zijn oude liefde.

Ludovit Reis

Frenkie de Jong was niet de enige speler die Nederland voor Barcelona verruilde. De Catalaanse grootmacht haalde voor ruim drie miljoen euro Ludovit Reis van FC Groningen voor de beloftenploeg. De middenvelder, die in zijn contract een clausule heeft met een afkoopsom van honderd miljoen euro, zette zijn handtekening onder een contract tot medio 2020. Naast het tweetal trok Barcelona ook verrassend de 17-jarige Xavier Mbuyamba van MVV en Mike van Beijnen van Jong NAC aan.

Sepp van den Berg

Ook Sepp van den Berg maakte een droomtransfer die niet zou misstaan in een jongensboek. De 17-jarige verdediger van PEC Zwolle verkaste van PEC Zwolle naar Champions League-winnaar Liverpool voor een kleine twee miljoen euro. Sinds zijn debuut in maart 2018 speelde hij 22 wedstrijden in het eerste elftal van PEC.

Sepp van den Berg | Pro Shots

Istvan Bakx

Istvan Bakx maakte misschien niet de meest in het oog springende overgang, maar wel een van de meest avontuurlijke. De 33-jarige middenvelder vertrok van Go Ahead Eagles via SV Spakenburg naar Ajax Cape Town. Bakx, de voormalige ‘Google-spits’, koos afgelopen zomer met het oog op zijn maatschappelijke carrière nog voor Spakenburg. Al had hij wel een clausule in zijn contract staan dat hij kon vertrekken als een profclub interesse zou hebben. Op een verhuizing naar Zuid-Afrika enkele weken later had hij vermoedelijk ook niet gerekend. (FOX Sports)