Roger Federer
Roger Federer - © Pro Shots

Federer uitgeschakeld na thriller tegen Dimitrov, Williams op stoom

4 september 2019
Roger Federer heeft in de kwartfinales op de US Open verloren van de Bulgaar Grigor Dimitrov. De Zwitser ging in vijf sets onderuit: 6-3, 4-6, 6-4, 4-6, 2-6.

Federer maakte voor zijn doen veel fouten, terwijl Dimitrov vanaf de tweede set zijn inzet steeds vaker beloond zag met punten. In de partij die meer dan drie uur duurde, vroeg de Zwitser voor het begin van de vijfde set een medische time-out vanwege problemen met zijn rug.

De 38-jarige Federer bezet de derde plaats op de wereldranglijst en won vijf keer de US Open, hoewel de laatste keer alweer elf jaar geleden was. Dimitrov stond ooit op de derde plek, maar is inmiddels afgezakt naar de 78ste plaats.

Door het verlies van Federer krijgt het US Open weer geen wedstrijd tussen hem en Rafael Nadal. De twee stonden nog niet tegenover elkaar in New York.

Geen glazen bol

De vraag wierp zich op of Federer, die eerder dit jaar in een dramatische finale op Wimbledon verloor van Novak Djokovic, er ooit nog in zal slagen een grandslam te winnen. "Eerlijk gezegd zou ik het niet weten", zei hij er zelf over. "Ik heb niet zoiets als een glazen bol thuis staan. In elk geval geef ik de hoop niet op. Dit is een grote teleurstelling, maar dat neemt niet weg dat ik bezig ben aan een goed seizoen."

Federers volgende poging een grandslam te winnen is in januari te verwachten, bij de Australian Open. "De agenda van het hedendaagse tennis is overvol. Ik overleg met mijn team hoe mijn programma er voor de komende maanden uitziet. Op dit moment ben ik toe aan een beetje rust, wil ik de focus even verleggen naar de trainingen en van daaruit weer voorzichtig op te starten. Verliezen hoort bij de sport. Ik kan dat accepteren."

Serena Williams

Bij de vrouwen bereikte Serena Williams eenvoudig de halve finales. De Amerikaanse won met overtuigende cijfers van de Chinese Wang Qiang: 6-1, 6-0.

Het was Williams' honderdste overwinning op het laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Alleen haar landgenoot Chris Evert won nog meer wedstrijden op Flushing Meadows (101).

Williams, die streeft naar haar 24ste grandslamtitel in New York, had slechts 44 minuten nodig voor haar succes. In de strijd om de finale ontmoet ze nu donderdag de Oekraïense Elina Svitolina. (FOX Sports/ANP)

Nadal naar laatste vier US Open

5 september 2019
Nadal naar laatste vier US Open
Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de halve finales van de US Open. Hij versloeg de Argentijn Diego Schwartzman met 6-4, 7-5, 6-2. De Spanjaard...