Speler van de Maand Ziyech: “Beloning voor een leuke maand”

Hakim Ziyech Speler van de Maand augustus

13 september 2019
Hakim Ziyech (26) is door de Eredivisie CV uitgeroepen tot Speler van de Maand augustus. De middenvelder annex aanvaller van Ajax was statistisch gezien de best presterende voetballer in de Eredivisie. AZ-linksback Owen Wijndal (19) heeft de prijs voor Speler van de Maand U21 in ontvangst genomen.

Met vier doelpunten en één assist beleeft Ziyech zijn meest productieve seizoenstart ooit. De Marokkaans international is dit seizoen bij een derde van de doelpunten van Ajax betrokken en deelt na vijf speelrondes de topscorerstitel met drie andere spelers in de Eredivisie.

Daarnaast bereikte Ziyech een mijlpaal in de 1-4 gewonnen wedstrijd tegen Sparta Rotterdam: meer dan 75 doelpunten en assists voor Ajax in de Eredivisie. Inmiddels staat de teller van de aanvaller na 95 competitieduels op 36 doelpunten en 40 assists.

Hakim Ziyech kwam in vier wedstrijden tot 19 schoten, creëerde 13 kansen en heeft 9 geslaagde dribbels achter zijn naam staan. Daarnaast won de Ajacied 26 persoonlijke duels, noteerde 352 balcontacten en haalde een passnauwkeurigheid van 75%.

De Ajacied wist onder meer teamgenoot Dusan Tadic, Haris Vuckic (FC Twente) en Ibrahim Dresevic (sc Heerenveen) achter zich te houden. Het is voor Ziyech de tweede keer dat hij de prijs in ontvangst neemt: vorig seizoen werd de aanvallende middenvelder uitgeroepen tot Speler van de Maand oktober.

Wijndal Speler van de Maand U21
Owen Wijndal is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand U21. De 19-jarige linksback heeft een basisplaats bemachtigd in het elftal van trainer Arne Slot en betaalde het vertrouwen direct uit. Wijndal won 18 van de 25 persoonlijke duels en voerde 4 intercepties uit. Daarnaast hield Wijndal met AZ in 3 van de 4 wedstrijden de nul.

De jeugdexponent wist ook in aanvallend spel zijn stempel te drukken. Naast 6 geslaagde dribbels gaf Wijndal 19 voorzetten uit open spel. Daarnaast heeft Wijndal, van alle spelers die geen minuut misten, de hoogste passnauwkeurigheid op de helft van de tegenstander (91%). Wijndal wist in augustus onder meer de 19-jarige Sven Botman (sc Heerenveen) en 20-jarige Vangelis Pavlidis (Willem II) achter zich te houden. 


Ajax hofleverancier Elftal van de Maand
Ajax is met vier spelers hofleverancier voor het Eredivisie Elftal van de Maand augustus. Naast Hakim Ziyech scoorden ook Dusan Tadic, Daley Blind en Donny van de Beek een plek in het elftal. Daarnaast leveren FC Twente en sc Heerenveen beiden twee spelers: bij De Tukkers blonken Joël Drommel en Haris Vuckic uit, terwijl het sc Heerenveen-duo Sven Botman en Ibrahim Dresevic de centrale as van de verdediging vormen. 

Het complete Eredivisie Elftal van de Maand: Joël Drommel (FC Twente), Vyacheslav Karavaev (Vitesse, sinds september Zenit), Ibrahim Dresevic (sc Heerenveen), Sven Botman (sc Heerenveen), Owen Wijndal (AZ), Donny van de Beek (Ajax), Steven Bergwijn (PSV), Daley Blind (Ajax), Hakim Ziyech (Ajax), Haris Vuckic (FC Twente) en Dusan Tadic (Ajax).

De Speler van de Maand-verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met Opta Sports (dataleverancier) en FOX Sports. De scores worden objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die ten minste twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. (FOX Sports)