Sari van Veenendaal
Sari van Veenendaal - © ANP

Van Veenendaal beste keepster van de wereld

23 september 2019
Sari van Veenendaal is verkozen tot beste doelvrouw van de wereld. De keepster van het Nederlands elftal kreeg meer stemmen dan de Chileense Christiane Endler en de Zweedse Hedvig Lindahl, die ook waren genomineerd.

Het kwam niet helemaal als een verrassing dat Van Veenendaal tijdens een gala van wereldvoetbalbond FIFA in Milaan met de hoofdprijs aan de haal ging. Ze was deze zomer volgens een jury ook al de beste keepster van het WK in Frankrijk, waar Oranje de finale verloor van Amerika. Haar goede optreden op de mondiale eindronde leverde haar een transfer naar Atlético Madrid op.

Van Veenendaal ontving de prestigieuze prijs uit handen van Samuel Eto'o, de oud-spits van Kameroen.

De 28-jarige Van Veenendaal speelde vier jaar voor Arsenal. Tussen 2010 en 2015 kwam ze uit voor FC Twente.

Sterrenteam

Sari van Veenendaal is de enige Nederlandse speelster in het beste vrouwenteam van de wereld.

Beste vrouwenploeg: Van Veenendaal; Bronze, Reynard, Fischer en O'Hara; Erz, Henry en Lavelle; Morgan, Rapinoe en Vieira.

Megan Rapinoe werd uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld. De Amerikaanse, die een belangrijk aandeel had in de wereldtitel van de Verenigde Staten, liet in Milaan de Britse Lucy Bronze en landgenote Alex Morgan achter zich.

Sarina Wiegman

Sarina Wiegman mag zich niet opnieuw de beste coach van de wereld in het vrouwenvoetbal noemen. De bondscoach van Oranje was genomineerd voor de eervolle prijs. Net als Jill Ellis en Phil Neville, de bondscoaches van de Verenigde Staten en Engeland. Ellis kreeg de meeste stemmen tijdens een voetbalgala van de FIFA in Milaan.

De 49-jarige Wiegman was voor de derde keer genomineerd voor de prestigieuze prijs van de wereldvoetbalbond. In 2017 won de Haagse trainster wel, nadat ze het Nederlands team naar de Europees titel had geleid. Onder leiding van Wiegman reikte het Nederlands team afgelopen zomer tot de finale van het WK. In die eindstrijd waren de Amerikaanse voetbalsters van Ellis met 2-0 te sterk.(FOX Sports/ANP)