Dusan Tadic
Dusan Tadic - © Pro Shots

Speelronde 8: Alle Eredivisie-duels in cijfers

28 september 2019
Speelronde 8 in de Eredivisie gaat zaterdag verder met VVV-Venlo - sc Heerenveen, Ajax - FC Groningen en Fortuna Sittard - Sparta. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

VVV-Venlo – sc Heerenveen, zaterdag 18.30 uur, FOX Sports 2

VVV-Venlo won slechts één van de zestien Eredivisie-duels met sc Heerenveen (acht gelijke spelen en zeven nederlagen - thuis & uit), een 3-1 thuiszege in februari 2010.

Sinds de aanstelling van Heerenveen-trainer Johnny Jansen op 10 april won echter alleen Fortuna Sittard minder Eredivisie-duels (één) dan de Friezen (twee, exclusief gedegradeerde en gepromoveerde teams).

Ajax – FC Groningen, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 1

Ajax won de laatste elf thuiswedstrijden tegen FC Groningen in de Eredivisie en incasseerde in deze reeks slechts twee doelpunten (24 goals voor).

Dusan Tadic was in de zes Eredivisie-duels met zijn oude ploeg FC Groningen gemiddeld elke 53 speelminuten goed voor een doelpunt of een assist (zes goals en vier assists in 525 minuten), maar was in zijn laatste wedstrijd tegen Groningen niet direct betrokken bij een doelpunt.

Dusan Tadic in duel met Deyovaisio Zeefuik | Pro Shots

Groningen weet buitenshuis maar niet te imponeren: de Groningers wonnen slechts twee van de laatste vijftien uitwedstrijden in de Eredivisie en kwamen in acht van die duels niet tot scoren.

Fortuna Sittard – Sparta Rotterdam, zaterdag 20.45 uur, FOX Sports 2

Fortuna Sittard boekte vijftien Eredivisie-zeges op Sparta Rotterdam, minimaal vier meer dan op elk ander team. Fortuna is echter zonder zege in de laatste vier thuiswedstrijden in alle competities, de laatste keer dat de Limburgers vijf opeenvolgende thuisduels niet winnend afsloten was in oktober 2016 – januari 2017.

Sparta imponeert dit seizoen in de Eredivisie. De Kasteelbewoners zijn de eerste promovendus met minimaal zestien doelpunten in de eerste zeven Eredivisie-duels van een seizoen sinds Willem II in 1987/'88 (zeventien).

RKC Waalwijk – Vitesse, zondag 12.15 uur, FOX Sports 2

Als hekkensluiter kan RKC Waalwijk dit weekend vertrouwen putten uit het feit dat de Waalwijkers de laatste vijf thuisduels met Vitesse in de Eredivisie wonnen. Deze eeuw verloor RKC überhaupt maar één keer thuis van de Arnhemmers (acht zeges en drie gelijke spelen).

Vitesse verkeert daarentegen in uitstekende vorm. De Arnhemmers verloren slechts drie van de laatste twintig Eredivisie-duels (tien zeges en zeven gelijke spelen), alleen Ajax (53) en PSV (44) pakten in deze periode meer punten dan de Arnhemmers (37 – gelijk met AZ).

FC Utrecht – Willem II, zondag 14.30 uur, FOX Sports 1

FC Utrecht boekte in de Eredivisie meer zeges op Willem II dan op elk ander team; de Domstedelingen wonnen precies de helft van de ontmoetingen met de Tilburgers (35 van de 70).

John van den Brom zag zijn teams scoren in zijn laatste dertien thuisduels in de Eredivisie, Willem II was op 1 december 2018 de laatste club die op bezoek bij een team van Van den Brom de nul wist te houden (0-2 tegen AZ).

Tegen Utrecht kan Vangelis Pavlidis zich wederom bewijzen. De Griekse spits maakte in 2019 negen uitgoals in de Eredivisie en is één uittreffer verwijderd van het Willem II-record van meeste Eredivisie-treffers buitenshuis in een kalenderjaar (tien – Kurt Zaro in 1959, Coy Koopal in 1961 en Fran Sol in 2018).

PEC Zwolle – PSV, zondag 14.30 uur, FOX Sports 2

PSV kwam in de laatste 22 competitiewedstrijden tegen PEC Zwolle telkens tot scoren en bleef in april 1987 voor het laatst zonder treffer tegen de Zwollenaren (2-0).

PEC won slechts één van de laatste twintig wedstrijden tegen een ploeg uit de traditionele top-3 (in alle competities), de 3-1 zege op Feyenoord vorig seizoen. Met Reza Ghoochannejhad in de ploeg hopen de Zwollenaren die negatieve reeks te doorbreken. Reza maakte vijf doelpunten in vier Eredivisie-duels met PSV, meer dan tegen iedere andere ploeg.

AZ – Heracles Almelo, zondag 16.45, FOX Sports 1

AZ won tien van de laatste elf Eredivisie-duels met Heracles Almelo en kwam in al die elf wedstrijden minimaal twee keer tot scoren.

Alleen Louis van Gaal pakte meer punten in zijn eerste zeven Eredivisie-duels als trainer van AZ (achttien) dan Arne Slot (zestien); nog nooit pakte een AZ-coach meer dan achttien punten uit de eerste acht Eredivisie-wedstrijden (omgerekend naar drie punten per zege).

Heracles won voor het eerst sinds april 2017 twee opeenvolgende uitwedstrijden in de Eredivisie, de laatste keer dat de Heraclieden drie uitzeges op rij boekten was in april 2015.

Feyenoord – FC Twente, zondag 16.45, FOX Sports 2

Feyenoord won de laatste zeven Eredivisie-duels met FC Twente (thuis & uit), de langst lopende zegereeks van de Rotterdammers tegen alle huidige Eredivisie-ploegen.

Alleen Fortuna Sittard-doelman Alexei Koselev (twaalf) kreeg dit kalenderjaar meer Eredivisie-doelpunten tegen van buiten het strafschopgebied dan Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer (tien).

FC Twente pakte één punt uit de laatste veertien Eredivisie-uitduels met een team uit de traditionele top-3; de laatste dergelijke zege voor de Tukkers was de 1-4 overwinning bij Feyenoord in augustus 2013. (FOX Sports

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 PSV 5 13 8
2 Ajax 5 12 8
3 Vitesse 5 12 7
4 Feyenoord 5 11 7
5 FC Twente 5 11 7
6 sc Heerenveen 5 10 1
7 FC Groningen 5 7 -2
8 FC Utrecht 4 6 2
9 VVV-Venlo 5 5 0
10 PEC Zwolle 5 5 -1
11 AZ 4 4 0
12 Willem II 5 4 -4
13 RKC Waalwijk 5 4 -5
14 Heracles Almelo 5 4 -6
15 FC Emmen 5 3 -3
16 ADO Den Haag 5 3 -6
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7