Sfeer Boca Juniors - River Plate
Sfeer Boca Juniors - River Plate - © Pro Shots

Aartsvijanden River en Boca op herhaling in halve finales Copa Libertadores

1 oktober 2019
Amper een jaar na de krankzinnige finale van de Copa Libertadores staan River Plate en Boca Juniors in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw tegenover elkaar in het belangrijkste clubtoernooi van Zuid-Amerika.

De twee aartsvijanden uit de de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires treffen elkaar ditmaal in de halve finales van de Copa Libertadores. De Superclásico tussen Boca Juniors en River Plate staat bekend als een van de meest beladen derby's ter wereld.

Tumultueuze eindstrijd

De reputatie van de Superclásico werd vorig jaar dubbel en dwars onderstreept. Na een vermakelijk gelijkspel in La Bombonera (2-2) werd de returnwedstrijd uiteindelijk gespeeld in Madrid.

 

Tijdens de tweede finaledag werd de spelersbus van Boca Juniors bij aankomst bij het Estadio Monumental aangevallen. Meerdere Boca-spelers raakten gewond door glasscherven, stenen en traangas, waardoor het duel geen doorgang kon vinden. River Plate zou in het Bernabéu van Real Madrid uiteindelijk aan het langste eind trekken (3-1).

Grote namen uit de Superclásico

Diego Maradona
De bekendste naam uit de geschiedenis van de Superclásico is Diego Maradona. Maradona maakte in februari 1981 de overstap naar La Bombonera en had weinig tijd nodig om uit te groeien tot publiekslieveling bij de fanatieke aanhang van Boca Juniors. Pluisje speelde zijn eerste Superclásico als 21-jarige en was meteen trefzeker (3-0 zege). Inmiddels is Maradona als trainer actief in Buenos Aires, bij Gimnasia La Plata.

Alfredo Di Stéfano
De grootste naam aan de kant van River Plate is Alfredo Di Stéfano. De in Buenos Aires geboren aanvaller begon zijn carrière in El Monumental, waar hij twee landstitels veroverde in vier jaar tijd. In 1953 vertrok Di Stéfano naar Real Madrid, waar hij uitgroeide tot een fenomeen. Hij won met de Spaanse club onder meer vijf keer op rij de Europa Cup I tussen 1956 en 1960 en was doeltreffend in elke finale.

Carlos Tévez
In tegenstelling tot Maradona en Di Stéfano, maakt Carlos Tévez nog altijd zijn opwachting in de Superclásico en na de verloren finale van vorig jaar aast hij op eerherstel. De 35-jarige aanvaller is bezig aan zijn derde periode bij Boca, waar hij in 2001 als 16-jarige zijn debuut maakte. Drie jaar later vervulde hij een hoofdrol tijdens de Superclásico in de halve finales van de Copa Libertadores. De spits maakte een cruciaal doelpunt, waarna hij een rode kaart kreeg voor het beledigen van de fans van River Plate. 

Carlos Tévez (r) in duel met Enzo Perez (l) | Pro Shots

Revanche vs. Roem

Voor zowel Boca Juniors als River Plate staat er na de finale van vorig seizoen genoeg op het spel. Boca wil revanche voor de pijnlijke nederlaag tegen de aartsrivaal, terwijl River zijn Copa Libertadores-titel wil verdedigen in de strijd om eeuwige roem.

De finale, met Boca óf River, vindt plaats op zaterdag 23 november in het Estadio Nacional in Santiago, Chili. De eindstrijd van de Copa Libertadores zal voor het eerst over één duel op neutraal terrein gespeeld worden. 

River Plate - Boca Juniors zie je in de nacht van dinsdag op woensdag om 02.30 uur LIVE op FOX Sports 4

Gerelateerd